Fostul campion mondial la şah Garri Kasparov a cerut joi puterilor internaţionale să adopte o strategie militară şi economică mai dură împotriva preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea Ucrainei, transmite Reuters, informează Agerpres.
Într-un interviu acordat agenţiei, Kasparov – care acum este cunoscut şi ca activist pentru drepturile omului – a afirmat că Occidentul ar trebui să îşi retragă ambasadorii de la Moscova, să excludă Rusia din agenţia internaţională de poliţie Interpol şi să impună o zonă de interdicţie a zborurilor în Ucraina.
„Rusia trebuie aruncată înapoi în epoca de piatră, pentru a ne asigura că industria de petrol şi gaze şi orice alte industrii sensibile care sunt vitale pentru supravieţuirea regimului nu pot funcţiona fără suport tehnologic occidental”, a spus el.
Sancţiunile impuse până acum de Statele Unite şi alte ţări membre NATO au izolat Rusia într-o măsură fără precedent pentru o economie de asemenea dimensiuni, reaminteşte Reuters. Sute de militari ruşi şi civili ucraineni au fost ucişi după ce trupele ruseşti au trecut frontiera în Ucraina, în 24 februarie, iar potrivit ONU peste un milion de refugiaţi au părăsit ţara.
Kasparov, născut în fosta URSS a fost preşedinte al Human Rights Foundation din New York; când încă locuia în Moscova, a jucat un rol activ în protestele opoziţiei împotriva Kremlinului. El a declarat agenţiei Reuters că în regiune nu va putea fi pace până când preşedintele rus Vladimir Putin nu va fi răsturnat de la putere.
„Lista cu ceea ce Putin ‘n-ar face niciodată’ a ajuns atât de lungă. A comis crime de război dincolo de imaginaţie”, a susţinut fostul campion.
Kasparov l-a criticat şi pe preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, pentru că nu a luat mai devreme măsuri mai agresive împotriva lui Putin. „Sper că americanii îşi vor revizui strategia şi vor dovedi că sunt puternici”, a mai spus el.
Negociatorii din partea Rusiei şi Ucrainei au convenit joi că este necesară crearea unor culoare umanitare şi eventual încetarea focului în apropierea acestora, pentru a permite civililor ucraineni să se refugieze din zonele unde au loc lupte. Luni, la prima rundă a negocierilor găzduite e Belarus, nu se înregistrase niciun progres.
sursa: AGERPRES