Instituțiile europene, guvernele statelor din UE și societatea civilă s-au angajat pentru prima dată să colaboreze în vederea combaterii fenomenului lipsei de adăpost în UE. În cadrul unei conferințe la nivel înalt care a avut loc luni a Lisabona, această alianță a lansat Platforma europeană pentru combaterea fenomenului lipsei de adăpost pentru a declanșa dialogul, a facilita învățarea reciprocă, a îmbunătăți dovezile și monitorizarea și a consolida cooperarea între toți actorii care vizează combaterea fenomenului lipsei de adăpost.
Combaterea fenomenului lipsei de adăpost – o prioritate pentru Europa socială
Conferința la nivel înalt de la Lisabona este organizată în comun de președinția portugheză a Consiliului UE, Comisia Europeană și Federația europeană a organizațiilor naționale care lucrează cu persoanele fără adăpost (FEANTSA). În cadrul evenimentului, miniștri naționali, precum și reprezentanți ai instituțiilor UE, ai organizațiilor societății civile, ai partenerilor sociali și ai orașelor au semnat „Declarația de la Lisabona privind Platforma europeană de combatere a fenomenului lipsei de adăpost”, marcând astfel lansarea platformei. Cu toții s-au angajat să colaboreze sub egida platformei și să întreprindă acțiuni în limitele competențelor lor respective.
Lansarea platformei reprezintă începutul unui proces de stabilire a unei înțelegeri comune și a unui angajament comun și de realizare a unor progrese concrete în statele membre în lupta împotriva fenomenului lipsei de adăpost. Ea oferă posibilitatea de a iniția acțiuni și de a colabora cu actori locali, inclusiv cu orașele și cu prestatorii de servicii. Astfel se va facilita tuturor actorilor posibilitatea de a face schimb de cunoștințe și de practici în condiții mai bune și de a identifica abordări eficiente și inovatoare pentru a realiza progrese în eradicarea fenomenului lipsei de adăpost.
În declarația semnată s-a convenit asupra următoarelor obiective:
- nimeni să nu doarmă în condiții precare din cauza lipsei unui adăpost de urgență care să fie accesibil, sigur și adecvat;
- nimeni să nu locuiască în adăposturi de urgență sau provizorii mai mult decât este necesar pentru a se muta efectiv într-un adăpost permanent;
- nimeni să nu iasă din nicio instituție (de exemplu, închisoare, spital, centru de îngrijire) fără să i se ofere un adăpost adecvat;
- evacuările trebuie prevenite ori de câte ori este posibil și nimeni să nu fie evacuat fără a i se oferi asistență pentru a beneficia de un adăpost adecvat, atunci când este necesar;
- nimeni să nu fie discriminat din cauză că are statut de persoană fără adăpost.
Finanțarea din partea UE este disponibilă pentru a sprijini măsurile de politică incluzivă care vizează combaterea fenomenului lipsei de adăpost. Statele membre vor investi o proporție importantă din alocările care le revin în cadrul Fondului social european Plus (FSE+) pentru a sprijini incluziunea socială și reducerea sărăciei. InvestEU oferă, de asemenea, oportunități de sprijinire a investițiilor în infrastructura socială, inclusiv în locuințe sociale.
Noua platformă este un obiectiv concret al Planului de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. Ea contribuie la îndeplinirea angajamentului reînnoit al instituțiilor UE, al statelor membre, al societății civile și al partenerilor sociali asumat în cadrul Summitului social de la Porto din luna mai de a sprijini o Europă socială puternică și o redresare echitabilă și incluzivă de pe urma pandemiei.
Premiul „Eradicarea fenomenului lipsei de adăpost”, ediția 2021
În cadrul conferinței la nivel înalt, trei proiecte din state membre ale UE, care au fost sprijinite cu finanțare din Fondul social european (FSE) și din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), au primit Premiul „Eradicarea fenomenului lipsei de adăpost, ediția 2021. În cea de-a treia ediție a premiilor „Eradicarea fenomenului lipsei de adăpost” obiectivul a fost de a crește nivelul de informare a publicului cu privire la oportunitățile oferite de noul cadru financiar multianual de a combate în mod eficace fenomenul lipsei de adăpost. Proiectul „În primul rând o locuință” pentru regiunea Moravia-Silezia din Cehia, care implică o gamă largă de servicii și activități, este câștigătorul premiului de aur. Proiectul portughez „É Uma Mesa”, care promovează integrarea socială a persoanelor fără adăpost, oferindu-le formare, oportunități de locuri de muncă și locuri de muncă efective, este câștigătorul premiului de argint, iar Italia a câștigat premiul de bronz prin proiectul „În primul rând o locuință” al orașului Trieste.
Context
Pilonul european al drepturilor sociale conține 20 de principii și drepturi esențiale pentru existența în secolul XXI a unor piețe ale muncii și a unor sisteme de protecție socială echitabile și funcționale. Principiul 19, „Locuință și asistență pentru persoanele fără adăpost”, cuprinde aspecte precum acces la locuințe sociale, asistență adecvată și protecție împotriva evacuării forțate, precum și adăposturi adecvate și servicii pentru persoanele fără adăpost, pentru a promova incluziunea lor socială.
În declarația de la Porto, liderii UE au declarat: „Ne angajăm să reducem inegalitățile, să susținem salarii echitabile, să luptăm împotriva excluziunii sociale și a sărăciei, asumându-ne obiectivul de a combate sărăcia în rândul copiilor și de a contracara riscurile de excluziune pentru grupurile sociale deosebit de vulnerabile, cum ar fi șomerii de lungă durată, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și persoanele fără adăpost.”
În Angajamentul social de la Porto, partenerii au solicitat tuturor actorilor relevanți „să elaboreze politici publice care, la nivelul adecvat, să consolideze coeziunea socială, să combată toate formele de discriminare, inclusiv de pe piața muncii, și să promoveze egalitatea de șanse pentru toți, în particular în ceea ce privește copiii expuși riscului de sărăcie, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap, persoanele cu statut de migranți, grupurile defavorizate și minoritare și persoanele fără adăpost”.
Fondul social european Plus (FSE+) este principalul instrument de finanțare al UE pentru investițiile în oameni, în valoare de 99,3 miliarde EUR (în prețuri curente) pentru perioada 2021 – 2027. Toate statele membre ale UE vor investi cel puțin 25 % din resursele FSE+ care le revin în incluziune socială și cel puțin 3 % pentru a combate privațiunile de ordin material. Țările în care riscul de sărăcie sau de excluziune socială al copiilor depășește media UE ar trebui să utilizeze cel puțin 5 % din resursele alocate lor prin FSE+ pentru a combate această problemă.
Statele membre pot mobiliza finanțare și pentru proiecte de locuințe accesibile și sociale din Fondul european de dezvoltare regională, InvestEU (prin componenta sa „Investiții sociale și competențe”), precum și în cadrul planurilor lor naționale de redresare și reziliență.