A început distribuirea voucherelor pentru creșterea natalității prin fertilizarea în vitro. Primele au fost înmânate la guvern de către ministrul Familiei. Tichetele, în valoare de 15 mii de lei, vor ajunge în perioada următoare acasă la câteva sute de cupluri sau femei singure care au dosarele aprobate. Cereri pentru sprijinul anti-infertilitate se pot depune în continuare.
Primele zece femei înscrise în programul social au primit tichetele în valoare de 15 mii de lei pentru procedurile de fertilizare în vitro recomandate de medicul specialist.
Doamna Jugănaru din Piteşti a depus dosarul chiar în prima zi de înscrieri, pe 5 decembrie. Are aproape 38 de ani şi de 10 ani, de când s-a căsătorit, speră să devină mamă. Anul trecut a făcut prima procedură de fertilizare în vitro. A costat aproape cinci mii de euro cu totul. Speră că luna viitoare va putea începe un nou tratament, gratuit de data aceasta.
”Procedurile, în anumite cazuri, dacă nu intervine şi Dumnezeu, şi puţin noroc, trebuie repetate. Doamne, ajută să ne vedem cu un copil! Sau mai mulţi!” ne-a declarat Florența Jugănaru, beneficiară a programului social pentru creşterea natalităţii.
”Dacă primul tratament nu este cu reușită, nimeni nu trebuie să dezarmeze. Urmează și cel de-al doilea și al treilea pe parcursul unui an. Pot continua şi anul viitor încă trei, cât consideră medicul specialist”, anunță Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
”Fertilizarea în vitro o facem când femeia nu are trompe sau sunt blocate trompele, când spermograma e sever afectată sau când au o perioadă foarte lungă de infertlitate la care de multe ori nici mâcar nu ştim cauza”, spune Oana Moise, medic specialist în infertilitate.
”Dacă ai diagnosticul corect şi complet şi ştii ce ai de rezolvat, poţi să personalizezi tratamentul. Orice femeie care nu are un partener stabil şi vrea să aibă material genetic la rezervă, congelat, sunt acoperite aproape în totalitate costurile prin program pentru asta. Dacă femeia are 42 de ani şi a recoltat ovocite la 36, ovocitele sunt de 36 de ani, materialul genetic, calitativ, e mult mai bun”, ne-a declarat Andreas Vythoulkas, director, Asociaţia Română pentru Reproducere Umană.
Peste opt mii de cereri de sprijin au fost înregistrate până acum la ministerul Familiei. Din cele peste 600 de dosare analizate deja, 350 au fost declarate eligibile.
Cuplurile şi femeile singure care visează să aducă pe lume măcar un pui de om şi sunt admise în programul social vor primi prin poştă de la ministerul Familiei două vouchere. Unul, în valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos, şi altul de 10.000 de lei, pentru procedura de embriotransfer, pe care medicul îl va folosi dacă consideră că prima etapă este un succes. În continuare se primesc dosare şi sunt resurse pentru a ajută mii de cupluri care luptă cu infertilitatea.