Secţiile de votare s-au deschis, duminică dimineaţă, pentru cei aproape 19 milioane de alegători aşteptaţi să-şi desemneze, la urne, reprezentanţii în Parlamentul European, dar şi primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni. Biroul Electoral Central va prezenta duminică, în ziua alegerilor europarlamentare şi locale, din trei în trei ore, informaţii sintetice privind prezenţa cetăţenilor români la urne.
Pe teritoriul României sunt deschise 18.955 de secţii de votare la care cetăţenii îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile locale şi europarlamentare, iar în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secţii de vot pentru scrutinul europarlamentar.
Cele mai multe secţii de votare din ţară se află în Bucureşti, iar din străinătate – în Italia, Spania şi Marea Britanie.
Procesul de votare se va încheia la ora 22,00, dar se poate prelungi, în mod excepţional, până la ora 23,59.
La scrutinul din 9 iunie s-au înscris 207.389 de candidaţi pentru alegerile locale şi 494 pentru cele europarlamentare. Cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100 de ani. Vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale şi judeţene, precum şi 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru cele două scrutine.
Biroul Electoral Central va prezenta duminică, în ziua alegerilor europarlamentare şi locale, din trei în trei ore, informaţii sintetice privind prezenţa cetăţenilor români la urne.
Secţiile de vot se vor deschide la ora 7,00.
Informaţiile sintetice vor fi prezentate public după cum urmează:
* la ora 10,30 – pentru ora 10,00
* la ora 13,30 – pentru ora 13,00
* la ora 16,30 – pentru ora 16,00
* la ora 19,30 – pentru ora 19,00
* la ora 22,30 – pentru ora 22,00 (când este programată închiderea urnelor).
Cu toate acestea, în ziua votării, informarea opiniei publice privind prezenţa populaţiei la vot se va face în timp real, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro/ -, pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care figurează în SIMPV că s-au prezentat la vot, pe fiecare scrutin în parte.
Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central, în ziua votării, în fiecare oră, pe pagina de internet a AEP vor fi afişate următoarele informaţii sintetice, pe fiecare tip de scrutin:
* comuna/oraşul/municipiul/sectorul şi judeţul/municipiul Bucureşti;
* numărul alegătorilor care s-au prezentat la vot, defalcat pe tip de scrutin, vârste, gen, rural şi urban;
* numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale permanente;
* numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale suplimentare;
* numărul alegătorilor care au votat pe copiile de pe listele electorale complementare şi speciale;
* numărul alegătorilor care au votat cu urna specială
Colectarea datelor privind prezenţa populaţiei la vot se va face în timp real, prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Sursa: AGERPRES