A izbucnit din nou conflictul din Nagorno-Karabah
De 20 de ani nu s-a mai auzit nimic de conflictul din Nagorno-Karabah, o regiune azer cu populatie majoritar armeana si unde in ultimele doua decenii a fost liniste. Una destul de incordata, e adevarat, dar, totusi, liniste. In ultimele zile insa s-au facut reauzite tiruri de artilerie. Va izbucni un nou razboi intre Armenia si Azerbaidjan pentru suprematia acestui teritoriu, care si-a proclamat independenta in 1991 si care a antrenat un conflict armat de trei ani, incheiat in 1994?
Contextul reactivatii acestui conflict considerat de analistii occidentali drept mocnit nu insufla optimism. Armenia este sustinuta de Rusia, Azerbaidjanul avand de partea lui Turcia, aflata, acum, in relatii nu tocmai cordiale cu Moscova.
In prezent, fiecare dintre partile implicate a adoptat pozitii divergente: azerii cer restituirea tuturor teritoriilor, Karabah aminteste despre referendumul de independenta. In acelasi timp insa, nici Rusia, nici SUA si nici UE nu au nevoie de alt conflict intr-o regiune delicata a lumii. Ceea ce inseamna ca marii jucatori politici vor incerca sa previna o escaladare a situatiei.
„Marele pericol rezida in faptul ca Nagorno-Karabah ar putea deveni un camp real de confruntare militara dintre Rusia si Turcia”, a avertizat analistul rus Arkadi Dubnov. „In frunte cu un lider atat de determinat precum Recep Tayyip Erdogan, Ankara nu poate sa nu-si sustina aliatii de la Baku, ceea ce nu poate sa nu antreneze o reactie din partea Moscovei, aliata Armaniei. Iar sambata, Erdogan si-a exprimat sprijinul fata de Azerbaidjan” , a adaugat expertul rus.Sursa : incomemagazin.ro
Se încearcă aplanarea printr-un acord de încetare a conflictului armat în regiunea Nagorno-Karabah
Autorităţile din Azerbaidjan şi separatiştii armeni au anunţat, marţi, că au ajuns la un acord de încetare a conflictului armat din regiunea Nagorno-Karabah, după patru zile de lupte intense soldate cu cel puţin 73 de morţi, informează Le Figaro.
Forţele separatiste din enclava Nagorno-Karabah susţin că acordul de încetare a conflictului armat anunţat a fost respectat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, relatează Reuters.„Noaptea trecută, acordul de încetare a focului a fost menţinut în general împreună cu linia de contact„, a declarat, miercuri, armata din enclava Nagorno-Karabah într-un comunicat.
Acordul este salutat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare Europeană care s-a întrunit marţi la Viena pentru a discuta situaţia conflictului din regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă în Azerbaidjan, aflată sub controlul separatiştilor armeni.
Rusia, Franţa şi SUA au solicitat celor două state să respecte armistiţiul de încetare a focului din 1994, pentru a evita degenerarea conflictului în regiunea Caucazului, care a izbucnit sâmbătă.
După anunţarea acordului de încetare a conflictului armat, preşedintele rus, Vladimir Putin, a purtat discuţii telefonice cu omologii săi din Armenia, Serge Sarkissian, şi Azerbaidjan, Ilham Aliev.
Putin „a făcut apel la cele două părţi să asigure de urgenţă oprirea totală a luptelor şi respectarea acordului de încetare a focului”.
Atât Azerbaidjanul, cât şi Armenia se acuză reciproc de iniţierea actualei serii de atacuri. Incidente similare au fost raportate în regiunea separatistă şi în martie.Sursa : mediafax.ro