A murit primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a decedat miercuri seara la vârsta de 83 de ani, informează joi Moldpres, scrie Agerpres.

Ziua de 16 septembrie va fi declarată zi de doliu naţional, în semn de comemorare, a anunţat preşedinta Maia Sandu, care a transmis un mesaj de condoleanţe familiei, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut.

„Am aflat cu profundă tristeţe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul preşedinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice şi a avut un rol esenţial în promovarea independenţei, libertăţii şi suveranităţii Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca omul care a stat la leagănul Independenţei Republicii Moldova”, a specificat Maia Sandu.

”’Trăiască Moldova independentă!’ – cu aceste cuvinte şi-a încheiat adresarea Mircea Snegur pe 27 august 1991. Această urare a unit moldovenii în anii de Renaştere naţională şi ne va ghida şi pe noi în construirea unui viitor demn pentru copiii noştri şi Republica Moldova”, a subliniat şeful statului.

Mircea Snegur, născut la 17 ianuarie 1940, în satul Trifăneşti, raionul Floreşti şi absolvent al Institutului Agricol din Chişinău, doctor în ştiinţe agricole, a fost ales în aprilie 1990 ca preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM. În august 1989 el a susţinut proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială şi revenirea la drapelul tricolor. De la 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996 el a deţinut funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare