Actele normative adoptate în ședința Guvernului României din 14 noiembrie 2024

Guvernul a anunțat actele normative adoptate în ședința Guvernului României din
14 noiembrie 2024.

Va prezentam in continuare actele normative:

I. PROIECTE DE LEGI

  • 1. PROIECT DE LEGE privind activitatea notarială electronică
    Proiectul de lege, coinițiat de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitatea sa de autoritate de stat în domeniul comunicațiilor și digitalizării și de către Ministerul Justiției, în calitate de autoritate de stat care exercită organizarea, coordonarea și controlul activității notariale, reglementează regimul juridic al îndeplinirii actelor și procedurilor notariale în format electronic, prin intermediul platformei informatice Top-not. Acest demers important contribuie la transformarea digitală a activității notariale și răspunde cerințelor unei societăți din ce în ce mai orientate spre soluții digitalizate.

Platforma Top-not, care va fi dezvoltată și gestionată de către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (Uniunea), va permite administrarea și stocarea actelor notariale, precum și a documentațiilor care au stat la baza întocmirii acestora, asigurând securitatea, confidențialitatea, trasabilitatea și integritatea schimbului de date, precum și protecția secretului profesional.

Proiectul de lege aduce multiple beneficii pentru profesia de notar public, prin modernizarea și eficientizarea activității acestei profesii, și pentru mediul de afaceri național și internațional, permițând accesul simplificat și rapid la serviciile notariale, eliminând obstacolele distanței fizice și oferind o modalitate sigură de stocare și administrare a documentelor notariale. Actele și documentațiile întocmite în formă electronică vor fi administrate în condiții de securitate, păstrând confidențialitatea și integritatea informațiilor, cu respectarea secretului profesional.

Platforma Top-not va constitui și suport tehnic pentru schimbul de informații și date între notarii publici, pe de-o parte, și autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, pe de altă parte.

De asemenea, proiectul de lege prevede că notarii publici vor putea desfășura activități atât pe suport fizic, cât și în formă electronică, însă pentru utilizarea platformei Top-not aceștia trebuie să obțină în prealabil o autorizație din partea Uniunii Notarilor pentru desfășurarea activității în această modalitate, precum și accesul la platforma electronică Top-not și la programul informatic unic privind registrele biroului notarial

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

Detaii, aici: https://www.just.ro/ministra-justitiei-dna-alina-gorghiu-oamenilor-care-apeleaza-la-notari-le-va-fi-mai-usor-multe-acte-notariale-vor-fi-incheiate-digital/

  • 2. PROIECT DE LEGE privind instituirea Zilei Naționale a Libertății Religioase și a contribuției cultelor la viața societății românești

România va avea o zi națională a libertății religioase și a contribuției cultelor la viața societății în 16 mai a fiecărui an.

Această dată este semnificativă pentru unitatea cultelor religioase din România. În 16 mai 2000 a fost semnată Declarația cultelor religioase pentru integrarea României în Uniunea Europeană și NATO, două obiective strategice realizate de țara noastră.

Cu prilejul acestei zile se pot organiza evenimente și acțiuni cultural-religioase, educative dedicate libertății religioase.

În România, sunt recunoscute oficial 19 culte religioase, iar libertatea cetățenilor de a-și manifesta credințele religioase este garantată prin Constituție.
Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

  • II. ORDONANȚE DE URGENȚĂ

1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului naţional de investiţii ,,Anghel Saligny” și a unor acte normative

Ordonanța de Urgență include o serie de modificări aprobate de Guvern la propunerea Ministerului Sănătății, în sensul creșterii accesului la servicii medicale de urgență pentru copii și tineri, precum și pentru tineri pacienți cu boli rare.

Astfel, în situații de urgență care pun în pericol iminent viața, dacă serviciile medicale nu pot fi acordate de medici din specialități pediatrice și pacientul cu vârsta de până la 18 ani nu poate fi transferat în timp util, copiii și tinerii pot fi tratați de medicii din specialitățile similare celor pediatrice corespunzătoare patologiei acestora.

O altă modificare adusă Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prin acest act normativ include clarificări menite să asigure tratamentul tinerilor cu boli rare. Acești tineri pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în specialitățile medicale pediatrice, pentru asigurarea continuității tratamentului.

Un alt capitol al actului normativ se referă la gestionarea Programului național de dezvoltare locală și al Programului Național de Investiții Anghel Saligny.

Potrivit Ordonanței de Urgență adoptate de Guvern, monitorizarea utilizării fondurilor alocate de la bugetul de stat se realizează de MDLPA împreună cu reprezentanți cu atribuții de control din aparatul propriu al Inspectoratului de Stat în Construcții. Acestea vor verifica conformitatea situației reale din teren privind stadiul fizic al lucrărilor executate cu datele transmise prin solicitări și documente de către beneficiar.

Prin normele metodologice aferente celor două programe se va stabili modalitatea de aplicare a modificărilor operate asupra actelor normative primare.

Programul național de dezvoltare locală și cel de investiții Anghel Saligny sunt două dintre pârghiile naționale de susținere a proiectelor în comunitățile locale.

Peste 17.000 de investiții privind accesul la apă curentă, canalizare, gaze, reabilitare, extindere și modernizare a infrastructurii au fost sau sunt finanțate prin aceste două programe.

  • III. HOTĂRÂRI DE GUVERN

1. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Programului național de securitate a aviației civile

Noul Program național de securitate a aviației civile (PNSA), care înlocuiește vechiul program stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1193/2012, reflectă cerințele actualizate în materie de securitate aeronautică stabilite prin reglementările europene, adaptând atribuțiile și responsabilitățile instituțiilor și autorităților române pentru a corespunde noilor standarde și extinzând măsurile de protecție în domeniul aviației civile.

Astfel, noul PNSA va asigura aplicarea în România a tuturor standardelor europene în materie de securitate a aviației civile menționate la articolul 4 al Regulamentului (CE) nr. 300/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind norme comune în domeniul securităţii aviaţiei civile, precum și a celor emise la nivelul Organizației Aviației Civile Internaționale.

Programul național de securitate a aviației civile stabilește organizarea sistemului național de securitate a aviației civile, cu definirea atribuțiilor și responsabilităților fiecărei entități, modalitatea de stabilire a unor măsuri de securitate mai stricte sau de acordare a derogărilor de la standardele de securitate aplicabile, precum și mecanismele de cooperare și comunicare atât cu organismele și organizațiile internaționale, cu statele membre ale Uniunii Europene sau cu state terțe, dar și cu mass-media

De asemenea, programul detaliază măsurile de securitate în domenii cheie precum securitatea aeroportuară, protecția aeronavelor, verificarea pasagerilor și bagajelor, securitatea mărfurilor și poștei, măsurile de securitate cibernetică, precum și gestionarea acțiunilor de răspuns la incidente de intervenție ilicită.

Totodată, prin noul program este instituită obligația pentru administratorii aerodromurilor, transportatori și pentru alte entități care aplică măsuri de securitate conform PNSA, să elaboreze și să notifice programele proprii de securitate către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, în vederea verificării modalității în care acestea îndeplinesc cerințele prevăzute în reglementările europene specifice securității aviației civile, precum și în documentele emise la nivelul Organizației Aviației Civile Internaționale.

2. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii ,,Legătura rutieră între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul Terminal 2 al Aeroportului Internaţional Henri Coandă (AIHC)”, judeţul Ilfov
Valoarea totală a investiției este de 562,4 milioane lei (inclusiv TVA) din care 478 milioane lei construcții montaj (inclusiv TVA). Finanțarea obiectivului se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Amplasamentul pe care se va realiza obiectivul este situat în comuna Tunari – Ilfov, pe o lungime de 2,55 km, iar durata de execuție este estimată la 30 de luni. Terenurile afectate de traseul drumului aparțin atât domeniului public, cât și privat. Suprafața totală a terenului ocupat de lucrările drumului este de aproximativ 40,5 hectare.

Realizarea acestei legături rutiere între Autostrada de Centură București Nord și viitorul Terminal 2 al AIHC va conduce la dezvoltarea infrastructurii rutiere de transport, reducerea timpilor de parcurs prin eliminarea congestiilor, reducerea numărului de accidente, dezvoltarea socio-economică a zonelor adiacente, precum și scăderea emisiilor poluante din oraș și îmbunătățirea condițiilor de viață.

3. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul suplimentar, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului şi a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Lugoj – Deva”
Hotărârea aprobă amplasamentul suplimentar și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Lugoj-Deva,” aflate pe raza localităților Margina din județul Timiș și Lăpugiu de Jos din județul Hunedoara.
Se alocă suma de aproximativ 362 mii de lei pentru despăgubirea unui număr de 198 de imobile, situate pe o suprafață totală de 193.368 metri pătrați. Suma se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

4. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind suplimentarea sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 862/2021 privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada de centură Bucureşti km 0+000-100+900, lot 3 sector 1 km 85+300 – km 100+765 aferent Centură Sud şi sector 2 km 0+000 – km 2+500 aferent Centură Nord”, pe raza localităților Joiţa din judeţul Giurgiu şi Bragadiru şi Ciorogârla din judeţul Ilfov, precum şi modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 862/2021
Executivul aprobă suplimentarea cu 99.032 lei a sumei pentru despăgubirea justă prevăzută în Hotărârea Guvernului 862/2021. Suplimentarea este necesară pentru compensarea unor modificări apărute la 23 de imobile din coridorul de expropriere pentru Autostrada de Centură București, rezultat al documentațiilor cadastrale actualizate și al unei reevaluări efectuate în august 2024.
De asemenea, s-au identificat trei noi imobile pe raza localității Joița, cu o suprafață totală de 1.128 mp, care nu au fost incluse inițial în procedura de expropriere. Pentru acestea, este necesară o alocare suplimentară de 48.839 lei.
Suma totală de 99.032 lei acoperă diferențele rezultate din noile măsurători cadastrale și reevaluări și este alocată din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, conform Legii bugetului de stat pentru anul 2024, capitolul „Transporturi.”

5. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Varianta ocolitoare a municipiului Blaj”, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național
Pentru declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ”Varianta ocolitoare a municipiului Blaj” din județul Alba, Guvernul a aprobat suma totală de 4,6 milioane lei, aferentă unui număr de 116 imobile reprezentând teren, în valoare totală de 180.447 mp și o construcție în suprafață de 600 mp.
Realizarea acestei lucrări prezintă avantaje tehnice, economice și sociale, având un impact pozitiv asupra așezărilor umane și a altor obiective din vecinătatea drumului.
Suma se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

6. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care fac parte din lucrarea de utilitate publică de interes naţional ,,Reabilitarea, extinderea şi modernizarea Spitalului General Căi Ferate Sibiu, str. Constantin Noica nr. 20, municipiul Sibiu, judeţul Sibiu, C.F. 122693, C.F. 122690, C.F. 122691, C.F. 122692″
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

7. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului a unor bunuri aflate în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate ,,C.F.R.” – S.A. – Sucursalele Regionale CF Craiova şi Galați pentru scoaterea din funcţiune, în vederea valorificării şi, după caz, casării
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

8. PROIECT DE HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru definirea obligațiilor de administrare a subdomeniului Agricultură şi a subdomeniului Folosința terenurilor, schimbarea folosinței terenurilor şi silvicultura (LULUCF), parte a domeniului Schimbări Climatice
Actul normativ stabilește cadrul legal, instituțional și procedural pentru asigurarea eficienței și transparenței raportărilor și verificărilor aferente subdomeniilor Agricultură, respectiv, folosința terenurilor, schimbarea folosinței terenurilor și silvicultura (LULUCF), pentru Inventarul național al emisiilor de gaze cu efect de seră (INEGES), conform angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice și al reglementărilor Uniunii Europene în domeniu.
Se asigură astfel continuitatea măsurilor întreprinse în baza H.G. nr. 590/2019, care și-a încetat aplicabilitatea la 31 decembrie 2023 și care a asigurat finanțarea activităților de estimare a emisiilor/reținerilor de gaze cu efect de seră istorice din aceste sectoare.

9. PROIECT DE HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea unor bunuri imobile în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestora în administrarea Administraţiei Naţionale ,,Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Siret
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

10. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea descrierii tehnice a unor drumuri forestiere, precum şi trecerea cu titlu gratuit a acestora şi a terenurilor aferente din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al comunei Poiana Stampei, judeţul Suceava
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

11. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea anexei nr. 14 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

12. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind scoaterea unui bun imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Direcției Generale Regionale a Finanţelor Publice Timișoara, din inventarul centralizat al bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al statului, cuprins în Anexa nr. 9 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  • 13. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 801/2004 privind organizarea şi funcţionarea caselor de cultură ale studenților şi a Complexului Cultural Sportiv Studențesc „Tei”

Actul normativ introduce noi atribuții în activitatea caselor de cultură ale studenţilor şi a Complexului Cultural Sportiv Studenţesc „Tei”, precum și reducerea de la 350 la 284 a numărului de posturi existente în schema de personal.

Prin noile modificări aduse, casele de cultură studențești vor avea posibilitatea de a dezvolta parteneriate în plan intern și extern cu instituții de învățământ superior, în vederea sprijinirii manifestărilor cultural-ştiinţifice ale studenţilor.

De asemenea, vor avea posibilitatea de a accesa fonduri structurale şi investiții europene destinate susținerii politicilor de coeziune în domeniul tineretului, vor putea gestiona fonduri publice și fonduri atrase de la organisme finanțatoare interne sau internaționale, ajungând astfel, în mod direct, la tineri şi contribuind la creşterea asociativității acestora.
Totodată, casele de cultură ale studenților vor putea desfăşura proiecte de voluntariat şi implicare comunitară, acțiuni care să promoveze sănătatea şi bunăstarea tinerilor evenimente sau ateliere legate de sănătatea mentală, nutriţie, pot deveni hub-uri pentru antreprenoriat şi inovație. Pe de altă parte, aceste instituții vor putea organiza proiecte și activități de mentorat, de dezvoltare a competențelor, de orientare în carieră.
Măsurile vor contribui la diversificarea activităţii şi vor determina atragerea către proiectele desfăşurate în cadrul acestor instituții a mai multor categorii de studenți și tineri. De asemenea, vor contribui la îmbogățirea vieții culturale, sociale și de petrecere a timpului liber, prin activități specifice de tabără, în rândul tinerilor şi studenților, dar vor oferi și o gamă mai largă de oportunități educaționale și de dezvoltare personală pentru aceştia, inclusiv prin intermediul centrelor de tineret care vor fi înființate.

În prezent, la nivel național, există un număr de 14 case de cultură ale studenților (Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iaşi, Petroşani, Piteşti, Ploieşti, Reşiţa, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara) şi Complexul Cultural Sportiv Studenţesc „Tei”.

14. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind recunoaşterea Fundației „STAR OF HOPE” ROMÂNIA ca fiind de utilitate publică
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

15. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind trecerea unui imobil – clădire din domeniul privat al statului în domeniul public al statului, înscrierea acestuia în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului la poziția MF 161163, a cărui valoare de inventar şi adresă poştală se actualizează, și darea acestuia în administrarea Academiei de Studii Economice din Bucureşti, instituție aflată în coordonarea Ministerului Educației
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

16. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestuia în administrarea Universității de Vest din Timişoara, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Educației
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

17. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1042/2024 privind aprobarea prealabilă în vederea recunoașterii prin hotărâre judecătorească a Asociaţiei Osterreich Werbung
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

18. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Protocolului, semnat la Bucureşti, la 13 mai 2024, de modificare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Orientale a Uruguayului privind cooperarea antarctică, semnat la Montevideo, la 16 noiembrie 1998
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

19. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Academiei Române

Se suplimentează bugetul Academiei Române cu suma totală de 23,899 milioane lei, credite bugetare, din fondul de rezervă bugetară a guvernului pe anul 2024, pentru proiectele gestionate de Academia Română în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării. Proiectele sunt incluse în Componenta 9 din PNRR, care vizează reforme și investiții menite să consolideze mediul de afaceri din România.

Din această sumă, 21,758 milioane lei reprezintă fonduri din împrumut rambursabil, iar 2,141 milioane lei sunt sume aferente TVA.

Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă până la sfârșitul anului 2024.
Se asigură, astfel, îndeplinirea de către Academia Română a obligațiilor contractuale asumate pentru implementarea acestor proiecte precum și atingerea țintelor și jaloanelor din cadrul PNRR.

La nivelul Academiei Române sunt în prezent implementate 16 proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 104 milioane lei, finanțare din împrumut rambursabil, la care se adaugă TVA.

20. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea şi desfășurarea activității de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1218/2024
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
21. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 933/2018 privind înfiinţarea Societăţii Naţionale „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” – S.A.
Actul normativ prevede modificarea componenței Consiliului de administrație (CA) al Societății Naționale ”Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA- SA”, în sensul reducerii de la 5 la 3 a numărului de membri.
Măsura este necesară, pe de o parte, pentru reducerea cheltuielilor la bugetul de stat, iar pe de altă parte, pentru eficientizarea deciziei manageriale, protejând astfel interesele acționarului majoritar.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, vor înceta toate mandatele definitive ale membrilor Consiliului de Administrație, însă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în calitate de autoritate publică tutelară, va numi administratori provizorii, prin intermediul Adunării Generale a Acționarilor, cu respectarea legislației incidente privind guvernanța corporativă.
22. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea şi completarea Normelor de aplicare a Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizației de merit, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 859/2003
Prin proiectul de act normativ se introduce o excepție de la termenul prevăzut (1 mai a fiecărui an), pentru ca instituțiile publice care acordă indemnizațiile de merit să poată stabili o etapă suplimentară de depunere a dosarelor în semestrul II al anului, în funcție de numărul de indemnizații de merit neatribuite.
Totodată, se simplifică criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit în domeniul patrimoniului cultural imaterial, pentru a facilita completarea și conformitatea actelor doveditoarea depuse la dosar.
23. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru plata unor despăgubiri civile și a unor cheltuieli curente
Pentru achitarea unor obligații de plată care nu pot fi amânate, se suplimentează bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu 8,9 milioane lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare. Aceste fonduri sunt necesare pentru achitarea de despăgubiri civile stabilite prin hotărâri ale instanțelor de judecată ce nu intră în categoria hotărârilor judecătorești.
Suma se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.
24. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ,,D4eID -Digitalizare pentru promovarea cărţii de identitate electronice”
Pentru modernizarea infrastructurii IT și promovarea utilizării cărții de identitate electronice de către cetățenii români, Guvernul a aprobat o investiție de peste 380 de milioane de lei finanțată prin PNRR.
Vor fi dezvoltate și puse în aplicare 11 servicii publice online, accesibile prin utilizarea cărții de identitate electronice. Acestea vor include infrastructură IT&C pentru dezvoltarea, furnizarea și continuitatea sporită a serviciilor accesate prin intermediul cărții de identitate electronice, soluții de virtualizare pentru îmbunătățirea disponibilității infrastructurii în vederea asigurării accesului la serviciile electronice și extinderea capacității de backup în caz de dezastru.
De asemenea, se va desfășura o campanie de informare publică pentru încurajarea utilizării acesteia pe scară largă.
25. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru declararea proiectului de investiţii ,,Interconectarea Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale din România cu sistemul similar de transport gaze naturale din Republica SERBIA, Petrovaselo – Comloşu Mare – Mokrin (Serbia), inclusiv alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică. Etapa I: Petrovaselo – Comloşu Mare; Etapa II: Comloşu Mare- Mokrin (Serbia), tronson Comloşu Mare- graniţa România Serbia si Staţia Măsurare Gaze Comloşu Mare” ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
26. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2024 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024
Se suplimentează bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) pentru anul 2024 cu suma totală de 9,041 milioane lei, credite bugetare, din fondul de rezervă bugetară al guvernului pe anul 2024, pentru diverse cheltuieli, inclusiv anchetele statistice realizate de Institutul Național de Statistică (INS).
Din această sumă, o parte reprezintă contribuția financiară voluntară a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), inclusiv plata primei tranșe pentru studiul privind încrederea în instituțiile publice din România.
27. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea unui bun imobil în inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului şi transmiterea acestuia în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
28. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor
Executivul a aprobat suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor cu aproximativ 111,6 milioane lei, fonduri necesare pentru sprijinirea fermierilor afectați de pesta micilor rumegătoare și a pestei porcine.
Pentru prevenirea, controlul și combaterea acestor boli la animale și stingerea focarelor, au fost aplicate măsuri sanitar-veterinare care au adus pierderi crescătorilor de animale. Fondurile alocate astăzi vor permite despăgibirea acestor fermieri în sumă totală de peste 111 milioane de lei.
Suma se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.
29. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1156/2013 pentru aprobarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranței alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora
Hotărârea pune în acord legislația națională cu legislația recentă a Uniunii Europene (respectiv ale Regulamentului (UE) 429/2016 -Legea privind sănătatea animală) precum și implementarea recomandărilor misiunilor de audit realizate de experții DG SANTE din cadrul Comisiei Europene, care vizează direct domeniile de competență ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, respectiv cele privind reglementarea şi controlul în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Totodată, actualizează tarifele aferente acțiunilor sanitar veterinare publice conform prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, care stabilește faptul că titularii contractelor (medicii veterinari de libera practică împuterniciți) au dreptul la plata unui tarif unic care se stabilește prin hotărâre a Guvernului.
Actul normativ pune în aplicare prevederile art. 15 alin. (10) din O.G nr. 42/2004, care stabilesc că anumite acţiuni de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale efectuate în exploataţiile comerciale de medicii veterinari de libera practică împuterniciți sunt suportate din bugetul Autorității.
Totodată, prin acest proiect de hotărâre a Guvernului se pun în aplicare prevederile OUG nr. 81/2021 care stabilesc instituţiile responsabile în aplicarea măsurilor de monitorizare a intervenţiilor imediate în cazul atacurilor provocate de ursul brun, sens în care se completează programul acțiunilor sanitar veterinare publice cu cele referitoare la imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor prin utilizarea şi administrarea substanţelor din categoria stupefiante, psihotrope.
30. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populației afectate de fenomenele hidrometeorologice produse în județele Bistrița-Năsăud şi Constanţa
Populația din comuna Chiuza, județul Bistrița-Năsăud, și din comunele Amzacea, Comana și 23 August, județul Constanța, afectată de fenomene hidrometeorologice va primi ajutoare umanitare interne, cu titlu gratuit, în valoare totală de 814.316 lei (fără TVA).
Guvernul a aprobat scoaterea din rezervele de stat şi distribuirea imediată de ajutoare umanitare constând în: 15 construcții ușoare din elemente modulate pentru cazare; 3 construcții ușoare din elemente modulate – grup sanitar, 122 paturi, 122 saltele de pat, 122 perne, 220 pături, 244 cearșafuri de pat, 160 fețe de pernă, 82 butelii, 82 aragaze cu accesorii, 2 corturi.
Ajutoarele vor fi distribuite de comitetele județene pentru situații de urgență familiilor afectate de calamitățile naturale produse în luna iunie 2024, în județul Bistrița-Năsăud, precum și celor afectate de fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în perioada 30-31 august 2024, în județul Constanța.
Transportul va fi asigurat de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Ministerul Afacerilor Interne. Autoritățile administrației publice locale din comuna Comana, comuna 23 August şi comuna Amzacea vor asigura infrastructura corespunzătoare amplasării şi utilizării acestora, respectiv platformă betonată, racordare la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare, racordare la rețeaua de alimentare cu energie electrică.
Cheltuielile pentru intervenția operativă privind transportul, precum și alte cheltuieli necesare livrării produselor se suportă din veniturile proprii ale Activității pentru intervenții operative și reîntregirea stocurilor diminuate, înființată pe lângă Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și pe lângă fiecare unitate teritorială.
După restabilirea situației, produsele rămase vor fi utilizate în cazul altor urgențe similare.
31. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Serviciului de Protecție şi Pază pe anul 2024
Bugetul Serviciului de Protecție și Pază va primi o alocare de 1,5 milioane lei credite de angajament, respectiv credite bugetare, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Sumele sunt destinate pentru continuarea derulării activităților specifice de către SPP privind ordinea publică și siguranța națională.
32. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Județul Alba și pentru Municipiul Alba Iulia, Județul Alba
Se alocă suma de 894.000 lei (394.000 lei pentru Consiliul Județean Alba și 500.000 lei pentru municipiul Alba Iulia), pentru acoperirea cheltuielilor cu organizarea evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României.
33. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate
Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentând credite bugetare, pentru plata integral, în luna decembrie 2024, a materialelor și prestărilor de servicii cu caracter medical.
Suma se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.
34. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Actului adițional nr. 3/2024 la licența de concesiune nr. 4975/2004 a activității de exploatare a apei minerale naturale (carbogazoase) din perimetrul Valea Lungă, judeţul Harghita
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
35. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a zăcământului de apă minerală naturală (carbogazoasă) din perimetrul de exploatare Biborțeni, judeţul Covasna
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
36. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate
Bugetul Ministerului Sănătăţii este suplimentat cu suma de 20 milioane lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare, pentru finanțarea influenţelor salariale de care beneficiază personalul încadrat în unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unitățile administrativ-teritoriale aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
37. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.320/2005 privind înființarea și funcționarea Punctului Național de Contact pentru aplicarea recomandărilor propuse de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în Ghidul pentru Întreprinderi Multinaționale
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

IV. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM cu tema: Donarea unor bunuri mobile aparținând domeniului privat al statului, aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, Depozitul central de arhivă ,,GeneraI Grigore Constandache” Piteşti/Arhivele militare naţionale române, către Ministerul Apărării al Republicii Moldova, pentru Centrul de Arhivă al Armatei Naţionale, Chişinău
Memorandumul a fost aprobat.
2. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea semnării Memorandumului de înțelegere privind cooperarea militară între Guvernul României, reprezentat de Ministerul Apărării Naţionale şi Guvernul Republicii Arabe Egipt, reprezentat de Ministerul Apărării
Guvernul a aprobat semnarea Memorandumului de înțelegere privind cooperarea militară între ministerele apărării din România și Egipt, care stabilește cadrul necesar pentru cooperare militară între cele două state.
Memorandumul de Înțelegere urmărește consolidarea cooperării militare prin extinderea şi intensificarea relațiilor militare comune, precum și dezvoltarea relațiilor existente prin schimb de informații, precum și consolidarea legăturilor de cooperate şi înțelegere reciprocă. Domeniile vizate sunt: instruirea personalului militar, medicină și logistică, protecția mediului înconjurător, operații de menținere a păcii, planificarea apărării, educație, industrii de apărare, activități culturale și sportive.
Republica Arabă Egipt reprezintă unul dintre cei mai vechi şi mai importanți parteneri ai României in rândul statelor arabe, relațiile diplomatice dintre România și Egipt fiind stabilite în anul 1906.
România, cu rol important în procesul consolidării relațiilor dintre Uniunea Europeană şi Egipt, sprijină cooperarea dintre cele două părți, mai ales în formate precum Consiliul de Asociere UE – Egipt.
3. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea semnării ”Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Arabiei Saudite privind serviciile aeriene”
Memorandumul a fost aprobat.
4. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea organizării procedurilor de achiziție publică și încheierea angajamentelor legale de către instituțiile prefectului la Titlul 20 „Bunuri și servicii”, articolul de cheltuieli bugetare „Alte cheltuieli”, în anul 2024
Memorandumul a fost aprobat.
5. MEMORANDUM cu tema: Propunerile Ministerului Educației pentru reorganizarea Comisiei Naţionale pentru UNESCO
Guvernul a aprobat reorganizarea Comisiei Naționale pentru UNESCO, instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Educației, finanțată integral de la bugetul de stat. Măsura vizează respectarea angajamentelor internaționale asumate prin ratificarea unor convenții internaționale promovate de UNESCO.
În acest sens, se reduce numărul de membri ai Comisiei Naționale UNESCO, de la 70 la 19 membri. Membrii Comisiei sunt reprezentanți din domeniile relevante pentru UNESCO, respectiv educație, cultură, științe, comunicare și informare, la propunerea Academiei Române, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educației, Ministerului Culturii, Ministerului Cercetării, lnovării și Digitalizării, Ministerului Mediului, Pădurilor şi Apelor, precum și a altor instituții ale administrației publice și din societatea civită.
Aceștia vor fi numiți prin ordin al ministrului educației și vor activa cu titlu onorific. Comisia va fi formată din
De asemenea, se suplimentează numărul maxim de posturi aprobat pentru secretariatul Comisiei, de la 9 la 12 posturi.
Comisiei Națională a României pentru UNESCO pune în aplicare programele UNESCO în România și acordă consultanță de specialitate privind elaborarea programului activităților UNESCO în România și a contribuției României la Programul de activități al UNESCO
De asemenea, Comisia asigură legătura între secretariatul UNESCO și structurile guvernamentale și neguvernamentale naționale și informează Secretariatul UNESCO a forurilor sale conducere și a instituțiilor acestora, precum și a instituțiilor din România cu atribuții în domeniile majore ale UNESCO asupra obiectivelor și activităților naționale din sfera de interes.
6. MEMORANDUM cu tema: Depășirea limitei pentru cererile de deschideri de credite bugetare pentru Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăților pentru luna noiembrie 2024, în conformitate cu prevederile art. XXVII pct. (6) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare
Memorandumul a fost aprobat.
7. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea încheierii de noi angajamente legale şi depășirea de către Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă a limitelor de plăţi pentru categoriile de cheltuieli de investiţii prevăzute la art. 38(1) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare, conform art. XXII alin. (4) din Ordonanță de urgenţă a Guvernului nr. 107/2024, cu modificările şi completările ulterioare
Memorandumul a fost aprobat.
8. MEMORANDUM cu tema: Majorarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna noiembrie 2024
Memorandumul a fost aprobat.
9. MEMORANDUM cu tema: Majorarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, pe luna noiembrie 2024, aprobate de Guvernul României
Memorandumul a fost aprobat.
10. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea încheierii de angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli prevăzute la art. XXI, alin. (I), litera g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare 2. Depășirea limitelor de plăţi la titlul de cheltuieli bugetare ,,Bunuri şi servicii” pentru lunile noiembrie şi decembrie 2024, cu maximum 10% din media plăților lunare din perioada ianuarie-august 2024 conform prevederilor art. XX alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare
Memorandumul a fost aprobat.
11. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea încheierii de angajamente legale în anul 2024
Memorandumul a fost aprobat.
12. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea, pentru situații temeinic justificate, a încheierii de angajamente legale, respectiv a depășirii limitelor depășirii în limita a maximum 15% din media plăților efectuate în perioada ianuarie – august 2024 pentru categoriile de cheltuieli de investiții prevăzute la art. 38^1 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit art. XXII alin. (4) din O.U.G. nr.107/2024
Memorandumul a fost aprobat.

V. NOTE
1. NOTĂ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Județean Sibiu, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind transferul unui imobil – teren în suprafaţă totală de 18.000m2 din domeniul public al judeţului Sibiu, în domeniul public al Statului Român, în vederea dării acestuia în administrare Autorității Vamale Române
Guvernul a luat act de această notă.
2. NOTĂ privind aprobarea transmiterii de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, a unei cereri către Municipiul Galați, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea imobilului, înscris în cartea funciară nr. 108404, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului şi darea acestuia în administrarea Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C.T. Nicolau” prin Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galați, instituții subordonate Ministerului Sănătății
Guvernul a luat act de această notă.
3. NOTĂ privind transmiterea unei cereri către Consiliul județean Dolj în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil din domeniul public al Județului Dolj și în administrarea Consiliului Județean Dolj în domeniul public al statului în vederea dării în administrarea Aeroclubului României
Guvernul a luat act de această notă.

VI. INFORMĂRI
1. INFORMARE privind stadiul pregătirii şi organizării alegerilor pentru Președintele României, respectiv a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaților din anul 2024 – 4 noiembrie 2024
Guvernul a analizat stadiul pregătirii și organizării alegerilor pentru Președintele României, respectiv a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024. Au fost analizate activitățile Biroului Electoral Central, ale Ministerului Afacerilor Interne, activitățile desfășurate de instituțiile prefectului, ale Ministerului de Externe, ale Autorității Electorale Permanente și ale Serviciul de Telecomunicații Speciale.
La nivelul Biroului Electoral Central, au fost adoptate hotărâri și decizii în aplicarea legii, între care și Hotărârea potrivit căreia alegătorii care la ora 21.00 se află la sediile secțiilor de votare din țară și din străinătate, precum și cei care se află la rând în afara acestor secții de votare pentru a intra în localurile de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mult la ora 23.59, doar în ziua de duminică.
Ministerul de Interne a asigurat măsuri de securitate pe timpul operațiunilor de tipărire a buletinelor de vot, de confecționare a ștampilelor cu mențiunea „VOTAT”, de tipărire a timbrelor autocolante. De asemenea, pe timpul depozitării buletinelor de vot și a altor materiale necesare votării. Totodată, M.A.I. a informat că au fost transmise, la Autoritatea Electorală Permanentă, de către Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, datele necesare actualizării Registrului electoral, conform prevederilor cadrului normativ incident.
A fost întocmit graficul pentru preluarea, de către instituțiile prefectului, a materialelor necesare alegerilor pentru Președintele României (buletine de vot, ștampile cu mențiunea „VOTAT”, timbre autocolante) în perioada 6 — 8 noiembrie 2024. În ceea ce privește asigurarea resurselor financiare, pentru cele două tipuri de alegeri, au fost efectuate modificările bugetare, conform prevederilor legale, cu încadrarea în limitele bugetare aprobate pentru pregătirea și desfășurarea procesului electoral în cauză, conform solicitărilor transmise de ordonatorii de credite.
Instituțiile prefectului, conform prevederilor legale, asigură accesibilitatea persoanelor cu dizabilități și a persoanelor cu mobilitate redusă, în secțiile de vot; au achiziționat ștampilele de control ale secțiilor de votare din țară și serviciile de transport pentru preluarea materialelor necesare votării, în perioada 6 —8 noiembrie 2024. De asemenea, sunt în curs de desemnare a informaticienilor la nivelul unităților administrativ-teritoriale, lista finală urmând a fi comunicată Serviciului de Telecomunicații Speciale, pentru evaluarea acestora. Au asigurat actualizarea paginilor web, la secțiunile dedicate alegerilor pentru Președintele României, respectiv a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, cu cele mai noi informații aferente procesului electoral.
Instituțiile prefectului au întocmit și transmis, către birourile electorale de circumscripție județeană, macheta fiecărui tip de buletin de vot ce va fi utilizat la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, în vederea avizării conforme a acestora.
În contextul începerii campaniei electorale, au fost centralizate dispozițiile primarilor privind stabilirea locurilor speciale pentru afișajul electoral la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 și au fost transmise către structurile Ministerului Afacerilor Interne.
Ulterior desemnării președinților/locțiitorilor birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară, a fost stabilit calendarul instruirilor și au fost inițiate demersurile pentru asigurarea spațiilor necesare desfășurări acestor activități.
Ministerul Afacerilor Externe va organiza, în străinătate, 950 de secții de votare, la alegerile pentru Președintele României și alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024.
Ministrul afacerilor externe a stabilit, prin Ordin, sediul Biroului electoral pentru votul prin corespondență nr. 1 la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, respectiv pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 și a transmis o solicitare către Instituția Prefectului-municipiul București pentru confecționarea ștampilei de control a acestuia. Secțiile de votare din străinătate vor fi monitorizate video. Persoanele care urmează să facă parte din componența birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate în calitate de membru-operator vor participa la sesiuni de instruire, în sistem de videoconferință.
Campania de informare a alegătorilor români, cu privire la pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor se va realiza prin intermediul canalelor de social media și se va răspunde și petițiilor cetățenilor.
Autoritatea Electorală Permanentă a organizat întâlniri de lucru desfășurate la sediile instituțiilor prefectului, împreună cu alți reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții electorate, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2024, respectiv pentru Senat și Camera Deputaților. A fost actualizat Registrul electoral și s-au desfășurat activități pentru pregătirea și organizarea votului în străinătate.
În ceea ce privește Corpul experților electorali și evidența operatorilor de calculator, au fost analizate dosarele de admitere în Corpul experților electorali pentru 681 persoane; a fost emisă o decizie privind încetarea calității de expert electoral pentru 4 persoane și au fost emise două decizii de admitere in Corpul experților electorali pentru 499 persoane.
Numărul experților electorali admiși este de 73.835 de experți, iar cei suspendați sunt 5.212. Operatorii de calculator activi sunt 79.749, sunt retrași 6.193 și sunt suspendați 2.370.
De asemenea, s-au desfășurat activități privind instruirea experților electorali, informarea alegătorilor și activități în domeniul legislativ.
În privința Registrului secțiilor de votare, la data prezentei informări numărul secțiilor de votare din țară este de 18.968.
Serviciul de Telecomunicații Speciale a continuat să asigure suportul tehnic pentru reprezentanții misiunilor diplomatice în vederea pregătirii echipamentelor necesare funcționării Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal în străinătate. Sunt în plină desfășurare activitățile pentru asigurarea serviciilor de semnătură electronică calificată pentru președinții și locțiitorii birourilor electorale. Se continuă dezvoltarea aplicației informatice pentru verificarea dreptului la vot, a aplicației informatice pentru centralizarea datelor din procesele-verbale privind rezultatele alegerilor și a aplicației informatice pentru furnizarea datelor privind prezența la vot și a datelor din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării. Sunt în plină desfășurare activitățile de instruire și evaluare a persoanelor care au depus cereri pentru desemnarea ca operator de calculator. Specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale desfășoară activități de instruire, în sistem de videoconferință, cu persoanele care au solicitat desemnarea ca membri-operatori de calculator în birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate.

VII. PUNCTE DE VEDERE
1. PUNCT DE VEDERE cu privire la 12 inițiative legislative

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare