Doi apărători ai drepturilor omului au fost condamnaţi luni în China la 14, respectiv 12 ani de închisoare, după un proces fără public început în iunie anul trecut, transmite Reuters, citând o sursă din familia unuia din ei şi grupuri de apărători ai drepturilor omului, scrie Agerpres.
Avocaţii Xu Zhiyong, în vârstă de 50 de ani, şi Ding Jiaxi (55 de ani) au fost acuzaţi de subminarea statului, în faţa unei instanţe din Linshu, în provincia Shandong din nord-estul Chinei, arătau la momentul respectiv mai multe rude. Cei doi sunt personalităţi ale Noii Mişcări a Cetăţenilor, care milita pentru transparenţă sporită în privinţa averilor oficialilor şi pentru posibilitatea cetăţenilor chinezi de a-şi exercita drepturile civile înscrise în Constituţie.
Soţia lui Ding, Luo Shengchun, care trăieşte în SUA şi i-a urmărit dosarul alături de oficialităţi din Departamentul de Stat de la Washington, a anunţat agenţia Reuters despre sentinţă, însă a afirmat că nu cunoaşte alte detalii. „Avocaţilor lor li se interzice publicarea documentelor privind verdictului instanţei, iar ei nu îndrăznesc să dezvăluie unde au fost condamnaţi şi în urma căror acuzaţii”, a spus ea, adăugând că va continua să facă presiuni pentru a obţine informaţii. „Nu îi voi lăsa să îi bage în închisoare aşa de uşor pe Ding Jiaxi şi Xu Zhiyong”, a susţinut Luo.
Instanţa şi Ministerul Justiţiei de la Beijing nu au răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta.
Cei doi activişti se aflau în detenţie de peste trei ani.
Ding a fost reţinut de poliţiei în decembrie 2019, la scurt timp după ce participase la o adunare în sudul Chinei, alături de alţi 20 de avocaţi şi activişti; ulterior i s-a interzis să comunice cu avocaţii sau familia timp de şase luni, timp în care a fost torturat pentru a face mărturisiri, a declarat instanţei avocatul său, Peng Jian.
Xu, prieten apropiat al lui Ding, care la un moment dat i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui chinez Xi Jinping, cerându-i să demisioneze, a fost arestat în februarie 2020, după ce încercase să se ascundă.
Autorităţile le-au interzis avocaţilor celor doi contactele cu presa străină, a mai dezvăluit Luo. Reuters menţionează că această practică este tot mai frecventă în ultimii ani în China, pentru a înăbuşi publicitatea în cazurile legate de drepturile omului.
Nu este prima oară când Ding şi Xu sunt condamnaţi pentru activismul lor. Ambii au mai fost închişi şi anterior.
„Condamnările şi sentinţele ridicole şi crude pronunţate împotriva lui Xu Zhiyong şi Ding Jiaxi arată ostilitatea neabătută a preşedintelui Xi faţă de activismul paşnic”, a apreciat cercetătorul chinez Yaqiu Wang din cadrul organizaţiei pentru drepturile omului Human Rights Watch, cu sediul la New York. Organizaţia afirmă că audierile secrete au fost marcate de „numeroase de probleme de procedură şi acuzaţii de rele tratamente”.
Reprimarea disidenţilor s-a intensificat în China după ce Xi a ajuns la putere în 2012, menţionează Reuters. Sute de apărători ai drepturilor omului au fost arestaţi, zeci dintre ei fiind închişi în contextul seriei cunoscute ca „709” – referinţă la o operaţiune de represiune din 9 iulie 2015.
Beijingul respinge criticile privind situaţia drepturilor omului, susţinând că în China funcţionează statul de drept, iar activiştii şi avocaţii închişi sunt infractori.
sursa – AGERPRES