Senatorul Bogdan Matei a fost ministru al Tineretului și Sportului în perioada 20.11.2018 – 04.10.2019.
- Fostul ministru a declarat că pe durata mandatului de ministru, a dorit să puna în lumină fiecare sport și fiecare sportiv pe care România îi are, să dea atenție nevoilor și să se implice activ în dezvoltarea sportului românesc.
Acesta a precizat că a la începutul mandatului de la ministerul Tineretului și Sportului făcut o analiză obiectivă a resurselor pe care le avea ministerul, precum și a modalităților prin care putea contribui și dezvolta fiecare activitate sportivă, astfel încă la final, fiecare să înțelegem că, sportul este important atât în mod individual, cât și ca imagine a unei țări peste hotare.
Bogdan Matei: Pe perioada mandatului de ministru, România a deținut pentru prima dată Președinția Rotativă la Consiliului Uniunii Europene timp de 6 luni, unul dintre cele mai importante evenimente pentru România de la momentul aderării la UE în 2007.
”În cele 6 luni în care am fost președintele Consiliului UE pentru Tineret și Sport, am avut ocazia să transmit la nivel european mesajele României pe linie de sport și să organizez la nivel sportiv mai multe întâlniri și competiții. În cadrul întâlnirilor avute, am semnat împreună cu ministrul francez al sportului, dna Roxana Mărăcineanu, singurul ministru de origine română din guvernul francez, protocolul cu Franța în domeniul sportului. Pe parcursul Președinției Rotative la Consiliul UE, am avut întâlniri bilaterale la nivel înalt cu ambasadorii statelor membre unde am promovat cultura și tradițiile județului Vâlcea, oferindu-le obiecte de artizanat specifice zonei.
- Am organizat împreună cu Federația de Baschet, campionatul de Baby Baschet și Mini Baschet de la Costinești. După 40 de ani am reușit împreună cu Federația de Lupte să organizăm în România Campionatele Europene de lupte pentru seniori.
În timpul mandatului de ministru, mi-am asumat alături de miniștrii pentru sport din Serbiei, Bulgariei și Rep. Elene depunerea candidaturii în vederea organizării Campionatului EURO 2028 și FIFA Word 2030, unde am participat alături de Președintele Federației Române de Fotbal, dl Răzvan Burleanu în cele trei țări pentru a susține acest proiect. În același timp, în România am urmărit îndeaproape evoluția celor 3 stadioane ce erau în construcție, respectiv Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf, precum și a celor 400 de baze sportive. În acest context am susținut implicarea României alături de celelalte țări în organizarea campionatelor de fotbal.
Am organizat în Romania Conferința de Tineret – UE, unde s-au reunit peste 500 de tineri din țările din Europa și din afara spațiului european. Tot pentru tineret, dar de aceasta dată pentru tinerii români ce trăiesc în Diaspora, am organizat împreună cu ministrul Natalia Intotero, Ministerul Românilor de Pretutindeni, taberele ARC. Programele pentru tineret au continuat, iar ministerul pe care l-am condus a făcut parte din programul de intership unde peste 200 de tineri din Europa au urmat un stagiu de lucru în peste 55 de instituții din România.
În urma campionatelor europene de canotaj de la Lucerna, Elveția sportivii români au fost medaliați și remunerați. Delegația a fost condusă de cea mai mare sportivă din istoria canotajului românesc, doamna Elisabeta Lipa.
Un alt moment istoric, de această dată pentru tenisul din România a fost câștigarea turneului de la Wimbledon de către Simona Halep. La întoarcerea în țară am întâmpinat-o pe aeroportul Henri Coandă din București pentru a îi adresa personal felicitări.
De asemenea, în timpul mandatului de ministru am reușit să predăm sala polivalenta din Rm. Vâlcea către primăria municipiului, precum și acordarea unui sprijin financiar important în vederea susținerii activității sportive a Clubului Sportiv Chimia Râmnicu Vâlcea.
Totodată, am dorit să mă implic activ și în competițiile sportive cu tema umanitară de strângere de fonduri așa cum a fost Happy Ran-Race, un proiect inițiat de fundația Andreei Esca care luptă împotriva cancerului.
Cu orice ocazie, am dorit să subliniez importanța sportului și contribuția substanțială a acestuia în dezvoltarea noastră, sportul poate influenta stilul de viată, sănătate, personalitatea. Astfel, a avut loc și colaborarea cu Institutul Aspen în vederea organizării Summitului “Joacă pentru Viață”, principalul obiectiv reprezentând-l inițierea procesului de alfabetizare fizică a copiilor între 5 și 12 ani, cu scopul stimulării capacității, încrederii și dorinței acestora de a fi activi. Tot în același scop am participat alături de Nadia Comăneci la acțiunea “Pașaport pentru sport” prin care se urmărește, de asemenea, informarea despre beneficiile sportului și ale mișcării sportive, încurajarea practicării sportului de către copii și îndrumarea lor spre o viitoare carieră sportivă.
Pe perioada în care am deținut funcția de ministru, am avut onoarea să lucrez și să colaborez cu cei mai mari sportivi ai României, precum: Simona Halep (tenis), Gheorghe Popescu (fotbal), Elisabeta Lipa (canotaj), Nadia Comăneci (gimnastica), Răzvan Burleanu (fotbal) Ion Tiriac (tenis) Mihai Covaliu (scrimă),Camelia Potec (înot), Răzvan Pârcălabu (lupte), Florea Florin (atletism), Cristian Bălaj (arbitru), Irina Deleanu (gimnastica), Larisa Iordache (gimnastica), Andreea Răducanu (gimnastica), Irina Ciobanu (tenis de masă), Alin Petrache (rugby), George Cosac (tenis).”, a precizat fostul ministru.