Administraţia Parcului Naţional Defileul Jiului simulează o activitate intensă

Pentru a scăpa de desfiinţare,
Administraţia Parcului Naţional Defileul Jiului simulează o activitate intensă

 centru de vizitare

Centru de vizitare

Angajaţii administraţiilor parcurilor naţionale au intrat în fibrilaţii după ce li s-a transmis de la nivel central, via Romsilva, că urmează să fie desfiinţaţi, fiind neproductivi. După ce ani la rand au tocat bani grei pe salarii, delegaţii şi alte beneficii, simulând o activitate reală – care dacă ar fi existat ar fi avut şi rezultate – acum se dau peste cap să demonstreze cât sunt ei de buni şi de necesari pentru natură. Zbaterea lor e de înţeles, dat fiind ciolanul pe care urmează să-l piardă dacă parcurile vor avea administraţii private.

Cel mai elocvent exemplu al eforturilor depuse pentru a scăpa de desfiinţare este cel al adminsitraţiei Parcului Naţional Defileul Jiului (PNDJ). Ce-i drept, mai multe vorbe decât fapte, dar…gestul contează. Aşa cred ei!
Pe înţelesul tuturor, Parcul Naţional Defileul Jiului are ca misiune „Conservarea valorilor naturale şi a specificului local conform HG 1581/2005”. Teoretic. Practic, de la înfiinţare şi până în prezent nu s-a mişcat mai nimic. S-au montat câteva panouri informative, s-au făcut şi fotografii, mai mult pentru arhiva personală decât pentru beneficiul real al naturii. Parcul Defileul Jiului are şi un site, unde, desigur, sunt postate informaţiile care convin salariaţilor. Există chiar şi o secţiune „Raport de activitate”, care, bineînţeles, este cât se poate de inexistent. Ca şi activitatea în sine. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!

Proiecte pe hârtie şi în beneficiul echipei de proiect

reseller03.octosquid.comMachetă Parc Defileul Jiului

Oportunitatea accesării fondurilor externe, şi nu numai, le-a făcut cu ochiul anajaţilor Parcului Naţional Defileul Jiului. Cum altfel? Doar era o ocazie în plus să îşi rotunjească veniturile – deloc mici, de altfel, după cum singuri se laudă şi după cum se poate şi verifica. Despre proiect se găsesc informaţii, incoplete, cum era de aşteptat, pe pagina de internet a Parcului: http://www.defileuljiului.ro/index.php/informatii/proiecte/proiectul-4/13-proiectul-4/derulare-proiect.

Valoarea ultimului deviz, aprobat de Beneficiar la data de 27 august 2013, este 27.08.2013: 2.004.345 lei, fără TVA. Valoarea ultimului Deviz General (Act adițional nr. 1 din data de 13.08.2013) aprobat de Beneficiar la data de 27.08.2013: 2.004.345 lei, fără TVA. Durata proiectului este 24 de luni; proiectul se va desfășura în Parcul Național Defileul Jiului (in continuare PNDJ), cod Natura 2000, RO SCI 0063 Defileul Jiului, în regiunea Oltenia, Județul Gorj, localitatea Bumbești Jiu. Obiectivul principal al proiectului: Conservarea biodiversității PNDJ. Obiective specifice: 1. Îmbunătățirea stării de conservare a 8 specii Natura 2000; 2. Crearea unei infrastructuri de vizitare în concordanță cu nevoile de conservare; 3. Creșterea gradului de conștientizare publică asupra ariei protejate și scopului acesteia; 4. Dezvoltarea capacității instituționale a structurii de administrare.
Sună pompos, pare grandios. Şi chiar este aşa, dar numai în conturile echipei de proiect, probabil. Activităţile proiectului, între care şi construirea Centrului de vizitare al Parcului National Defileul Jiului, sunt realizate, de ochii lumii, dar şi pentru că banii trebuie justificaţi cumva.

Activitate simulată, rezultate fantomatice

„După faptă şi răsplată”, activitatea acestor parcuri naţionale, între care şi Defileul Jiului, a fost analizată şi de Romsilva, care le-ar fi transmis că nu sunt productive şi că se va trece la o adminsitrare privată. Categoric această veste i-a trăznit pe angajaţii din domeniu. Cum să nu îţi pice rău, când ani la rând ai fost plătit (din bani publici!) să tai frunze la câini, în birou şi în mijlocul naturii, iar acum afli că îi pierzi obiectul muncii!?
Au făcut şi o petiţie online unde speră să strângă semnături pentru a-şi salva pielea. S-au îngrămădit s-o semneuze tot cei din sistem şi, probabil, rudele acestora, dar chiar şi aşa numărul semnăturilor este aproape ridicol, puţin peste şase sute, din care doar vreo cici sute şi ceva de la IP-uri diferite.http://www.petitieonline.com/stats.php?id=88679
În cazul celor de la Parcul Defileul Jiului, acţiunile lor sfidează ridicolul. Într-un judeţ, respectiv Gorj, în care există presă aproape „câtă frunză şi iarbă”, despre activitatea PNDJ nu prea s-a relatat mai nimic. Ca şi cum nu ar exista. Teama că îşi vor pierde obiectul muncii după ce Romsilva i-a informat că nu mai sunt bani pentru ei şi că ei nu produc nimic, iar Ministerul Mediului nu mai e dispus să îi susţină, preferând o adminsitrare privată, angaţii PNDJ au intrat în priză. În urmă cu două săptămâni, directorul Parcului Defileul Jiului, Marin Şerban, a transmis presei locale un comunicat prin care informa opinia publică despre un minicros, ediţia I. După cum s-au obişnuit, de-a lungul existenţei PNDJ, şi de această dată au făcut un eveniment de dragul de a-l face, au postat câteva imagini pe contul de facebook https://www.facebook.com/media/set/?set=a.670794439660407.1073741847.175870849152771&type=3  şi cam atât.

premiere minicros Defileul JiuluiPremiere minicros defileul Jiului

Presa şi opinia publică trebuie să îi creadă pe cuvânt – cuvântul din comunicatul de presă – că totul s-a derulat conform planului. Adminsitraţia Parcului Naţional Defileul Jiului nu a revenit cu o informare post-eveniment, cum era normal (într-o societate civilizată şi cum fac toate instituţiile care se respectă şi care au o activitate reală, nu simulată).

În loc de concluzie…

Rămâne de văzut dacă aceste eforturi disperate vor da roade. Dar se ştie că „ulciorul nu merge de prea multe ori la apă”. Este greu de crezut, pentru noi, muritorii de rând, că oficialii de la Minsiterul Mediului vor înghiţii vorbele celor din parcurile naţionale şi vor cataloga drept rezultate reale câteva activităţi simulate de către persoane superficiale, dar profesioniste când vine vorba despre umflarea propriilor conturi.
La Gorj se aude că s-au tras deja sforile pentru ca Parcul Defileul Jiului să fie adminsitrat de un potent om de afaceri, care s-a arătat interesat şi de exploatarea existentă în zonă.
Este adevărat că avem nevoie de natură şi că suntem, cu toţii, datori s-o protejăm. Dar, oare cei care sunt şi plătiţi (şi nu puţin) din bani publici pentru a conserva natura, au dreptul să îşi bată joc şi de natură şi de contribuabilii, care muncesc cinstit şi cotizează la Stat în fondul din care privin veniturile lor!? Mai devreme sau mai târziu totul se plăteşte! Minunile nu durează la infinit. Poate ar fi timpul, şi cazul, să se gândească serios la muncă, asta dacă nu cumva şi-au făcut deja economii care să le permită să taie frunze la câini în continuare.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare