Adrian Năstase denunţă „o lume a guşterilor” care votează în turmă cu lanternele telefoanelor

Adrian Nastase

Fostul premier Adrian Năstase povesteşte despre „o lume a guşterilor”, care înghite orice pe nemestecate cu ajutorul internetului, şi votează în turmă cu lanternele telefoanelor. El a dat ca cel mai recent exemplu bombardamentul din Siria, dar şi situaţia Elenei Udrea.

„Lumea globalizata in care traim se bazeaza tot mai mult pe existenta „gusterilor” – indivizi care inghit pe nemestecate tot ce li se ofera ca informatie. Internetul ii ajuta. De aceea nu mai au nevoie sa judece singuri. Se alimenteaza cu like-uri. Voteaza in turma cu lanternele telefoanelor. Sa luam exemplul bombardamentul din Siria. Aveau nevoie rusii de inca un scandal cu „chimice”? Doar daca sunt masochisti.  

Aveau nevoie trupele lui Assad de bombite chimice (au avut efect doar asupra a vreo 40 de persoane), in conditiile in care cucerisera deja localitatea respectivă? Doar daca sunt idioti. Poate ca sunt. Sau daca voiau sa le creeze o problema rusilor”, a scris pe blog preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu.

  • Adrian Năstase consideră că, „oricum, spectacolul a fost jenant” şi s-a întrebat dacă România a fost consultată de „coaliţia binelui” în privinţa atacului din Siria.

„Au fost bombardate cateva zone după ce li s-a spus rusilor sa nu fie prin preajma. Presedintele Trump avea nevoie, pentru ratiuni interne, sa arate o incordare a muchilor cu rusii. Francezii ar vrea sa revina intr-o zona care a fost colonia lor după primul razboi mondial (au anuntat ca sunt gata sa lanseze un nou proiect de pace in zona!). Britanicii se lupta, in continuare, pentru „valorile si principiile occidentale”, in Orientul Mijlociu, pe baza „regretatului” Acord Sykes-Picot, din 1916, de impartire a zonei, cu francezii. Premierul britanic a subliniat: „comunitatea internationala nu poate tolera utilizarea armelor chimice…” De acord.

Dar ce inseamna „comunitate internationala”? SUA, Marea Britanie si Franta? O noua „coalitie a binelui”? Romania face parte din ea? A fost consultata de partenerul strategic? Exista o baza de drept international pentru un bombardament de genul celui asupra Belgradului din 1999?

Este vorba de o interventie umanitara, pentru a declansa un nou val de emigranti sirieni spre Europa? A fost examinata aceasta chestiune in cadrul Conventiei pentru interzicerea armelor chimice? Sunt multe intrebari la care nu au fost prezentate inca raspunsuri. (…) Gusterii inghit orice.

Inclusiv azilul politic al Elenei Udrea, inclusiv „antipatia” lui Basescu pentru Ionut Matei, inclusiv raspunsul UE legat de „lista neagra” sau „lista celor 200” si incercarea de decredibilizare a noului presedinte al Academiei, Ioan Aurel Pop”, a conchis fostul premier.