Adrian Năstase: Preşedintele României funcţionează ca şef de campanie

nastase iohannis
sursa foto: antena3.ro

Preşedintele României funcţionează ca şef de campanie, consideră fostul premier Adrian Năstase, preşedinte al Fundaţiei Europene Titulescu.

  • “În condiţiile în care preşedintele României trebuie să fie echidistant pentru a putea fi un mediator corect, relaţia cu Parlamentul nu trebuie să fie marcată de subiectivitate. De aceea, preşedintele nu poate ţine partea niciunuia din partidele parlamentare”, a scris Adrian Năstase pe blog.

Fostul premier a dat în context un un exemplu din perioada interbelica: La 9 Mai 1935, Regele Carol al II-lea a conferit semnul onorific „Vulturul Romaniei” pentru senatorii şi deputaţii României, iar Decretul regal a fost pus în aplicare de către preşedintele Consiliului de miniştri, Gh. Tătărescu.

Adrian Nastase“Din păcate, în ultima perioadă, nu mai sunt respectate nici măcar aparenţele. Preşedintele României funcţioneaza ca şef de campanie. Credibilitatea sa şi capacitatea sa de a dialoga cu celelalte partide a ajuns la cote minime. În plus, el blochează, sistematic, activitatea Parlamentului.

Care ar fi soluţia? Trebuie schimbat regimul constituţional (transformat în prezidenţial/parlamentar) sau trebuie schimbată persoana?”, a conchis Adrian Năstase.