Adrian Severin: „Dilema este nu dacă Georgescu participă la alegerile organizate de un guvern ilegitim, ci dacă poporul participă?”

„Mi s-a adresat întrebarea dacă CG nu ar trebui să refuze participarea la alegeri organizate de autorii loviturii de stat, pentru ca astfel să nu îi legitimeze. Este o întrebare bună. La o primă evaluare, teoretic nu este acceptabil să candidezi la alegeri organizate de o putere ilegitimă, după ce alegerile câștigate au fost anulate prin lovitură de stat. Întrebarea este cum ieșim din impas, dacă regimul ilegitim nu este forțat să dea înapoi – în speță, să revină la turul 2 al alegerilor prezidențiale?”, scrie, pe Facebook,  Adrian Severin.

„Esența problemei este dreptul poporului de a alege; mai general, dreptul poporului de a-și exprima opțiunile și a le vedea respectate.

În trecut, diverse regimuri dictatoriale au acceptat revenirea sau trecerea la democrație, organizând alegeri pe care nimeni altcineva nu avea cum să le organizeze. Cel care a legitimat rezultatul acelor alegeri nu a fost regimul organizator, ci poporul, în măsura în care ele au fost libere și corecte. Dacă liderii democrați nu ar fi participat, ar fi făcut-o reprezentanții dictaturii și atunci ei ar fi ieșit din ilegitimitate, fiind legitimați prin votul popular.

Dilema este, deci, nu dacă CG participă la alegerile organizate de un guvern ilegitim, ci dacă poporul participă?

Desigur că există riscul fraudării acelor alegeri, dar atunci vina va fi a autorilor fraudei, iar nu a participanților, și câștigătorii vor rămâne la fel de ilegitimi ca și organizatorii alegerilor.

Ideea este să arătăm că nu pot ei frauda, cât putem noi vota.

Dacă ne vom prezenta în număr imens la alegeri, valorificând astfel libertatea de vot restituită, șansa ca acela care va câștiga să fie chiar exponentul voinței populare și astfel, alegerile să fie corecte, este mare. Pe acest câștigător nu organizatorii ilegitimi îl vor fi legitimat, ci poporul, deținător originar al suveranității.

Și astfel, ținta noastră va fi atinsă. Nici o altă logică nu este bună dacă ne împiedică să atingem ținta. Victoria este criteriul corectitudinii judecății noastre.

În acest sens, altceva trebuie evitat și anume, să anunțăm tot felul de tactici de înlocuire și de compromisuri electorale, de tipul “dacă nu îl lăsați președinte, măcar prim ministru să îl faceți!”. Nu vorbesc că și asemenea aranjamente tot neconstituționale sunt, dar, mai grav, astfel se compromite însăși cauza. Putem face compromisuri, dar nu cu drepturile fundamentale ale cetățenilor. Ca și femeile, democrația nu poate fi în același timp puțin virgină și puțin gravidă.

Da! Trebuie să cerem cu toată fermitatea reluarea turului 2. Dacă ajungem în mai și asta nu s-a întâmplat, dar poporul are șansa de a se exprima liber în alegeri luate de la cap, trebuie să participăm asigurându-ne că ele sunt libere și corecte.

Dacă nu vor fi, lupta continuă. Dacă vor fi, poporul a învins, obținând rezultatul de fond dorit, chiar și fără a fi obținut procedura cuvenită. Și asta este cel mai important.

Iar rezultatul dorit trebuie să fie unul singur și pentru el trebuie luptat fără nici o ezitare. Să le spunem clar uzurpatorilor că noi nu avem o țintă B. Ori învingem, ori murim. Dar dacă va fi să murim, vom muri cu ei de gât”, scrie Severin.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare