AEP: Clarificarea destinaţiei cheltuielilor partidelor din subvenţie – inclusă în viitoarea legislaţie electorală

Autoritatea Electorală Permanentă intenţionează modificarea legislaţiei electorale, una dintre modificări vizând clarificarea destinaţiei cheltuielilor care pot fi efectuate din subvenţie de către partidele politice.

AEP a organizat vineri o dezbatere publică online cu privire la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

La eveniment au participat reprezentanţii PSD, PNL, USR, PMP, Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS), UDMR, ALDE, reprezentanţi ai  Grupului Minorităţilor Naţionale din Camera Deputaţilor, reprezentanţi ai organizaţiei neguvernamentale Expert Forum (EFOR), precum şi ai Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor.

În debutul dezbaterii, directorul general al Departamentului de control al finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, Constantin Rada, a redat coordonatele cheie care au condus la necesitatea elaborării proiectului de lege supus discuţiei şi a reliefat preocuparea constantă a conducerii AEP pentru creşterea transparenţei în scopul prevenirii riscurilor de corupţie în finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale., a precizat un comunicat AEP.

„Vectorii principali care au contribuit la crearea cadrului de dezbatere şi fundamentare a propunerilor de modificare a legislaţiei privind finanţarea partidelor politice l-au constituit principiile şi procedurile înglobate în Ghidul de bune practici privind finanţarea partidelor politice, elaborat în cadrul proiectului ARGUS – Integritate, etică, transparenţă, anticorupţie în finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, şi recomandările Curţii de Conturi a României, formulate cu ocazia controlului din anul 2019. Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a expus detaliat modificările şi completările aduse Legii 334/2006, enumerând motivele care au stat la baza acestora şi a oferit clarificări referitoare la implicaţiile şi forma de aplicare a fiecărui element modificat sau nou introdus”, a precizat AEP.

Modificările şi completările centrale vizează sursele de finanţare a partidelor politice, stabilirea paşilor procedurali privind comunicarea lunară a situaţiei cheltuielilor efectuate din subvenţia de la bugetul de stat, clarificarea destinaţiei cheltuielilor care pot fi efectuate din subvenţie, redefinirea materialelor de propagandă şi extinderea categoriilor permise în perioada electorală, diferenţierea termenelor de efectuare a controalelor privind legalitatea veniturilor şi cheltuielilor la formaţiunile politice care beneficiază de subvenţia de la bugetul de stat în raport cu cele care nu beneficiază de această subvenţie.

Totodată, proiectul de lege prevede extinderea perioadei de rambursarea cheltuielilor electorale, asumarea sarcinii de publicare a raportărilor obligatorii în Monitorul Oficial, Partea I, precum şi pe pagina proprie, de către AEP, precum şi majorarea anumitor sancţiuni contravenţionale.

În ceea ce priveşte normele metodologice de aplicare a prevederilor legii, dacă înainte acestea erau aprobate de Guvern, la propunerea AEP, după intrarea în vigoare a legii în forma propusă, acestea vor fi aprobate prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, cu consultarea Curţii de Conturi şi a Ministerului Finanţelor Publice.

Recomandările şi observaţiile făcute de către participanţi, precum şi analiza acestora, vor fi înglobate în raportul dezbaterii care va fi publicat pe pagina de Internet a instituţiei în perioada următoare, concomitent cu publicarea proiectului de lege actualizat în conformitate cu recomandările admise.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare