Executivul nu şi-a îndeplinit obiectivul de guvernare asumat privind stricta protecţie a pădurii din cele 13 parcuri naţionale a căror suprafaţă totală însumează doar 1% din suprafaţa ţării, atrage atenţia organizaţia de mediu Agent Green.
Potrivit sursei citate, Agent Green va publica săptămânal începând de luni, 12 februarie, patru reportaje care ilustrează dezastrul din Parcul Naţional Munţii Rodnei, un parc unde proprietarii primesc compensaţii în valoare de aproape 2 milioane de euro anual ca să lase pădurea să crească.
„În primul reportaj publicat astăzi sunt expuse tăierile rase de pădure din parc aflate pe raza ocolului silvic privat Someş-Ţibleş, judeţul Bistriţa-Năsăud. Un versant întreg de pădure mixtă veche de foioase şi răşinoase a fost ras de pe faţa pământului. S-au făcut drumuri forestiere noi, multe şi apropiate fără aprobări. Lăţimea acestora ajunge chiar şi la 10 metri, la fel ca un drum naţional. Pentru realizarea lor au fost distruşi chiar şi versanţi din rocă. Eroziunea solului are adâncimea de 1-2 metri”, susţin reprezentanţii organizaţiei.
Conform Agent Green, suprafeţele tăiate nu doar că nu s-au regenerat, dar sunt acum supuse eroziunii accentuate, iar Mihail Mureşan, şeful acestui ocol, „nu are cunoştinţă de vreo problemă şi nu vede niciun motiv pentru protejarea strictă a parcului naţional”. Acesta spune că va trimite un control şi la nevoie vor duce pământul înapoi cu coşul, susţin reprezentanţii organizaţiei.
„Obiectivul principal într-un parc naţional este protejarea biodiversităţii şi ecoturismul. Eu nu înţeleg nici ce se protejează atunci când razi pădurea şi nici ce ar mai putea să vadă vreun turist. De asemenea, nu înţeleg de ce Guvernul a promis că va proteja strict parcurile naţionale dacă cei care le administrează le tratează mai rău decât ar trebui îngrijite nişte păduri ordinare pentru producţia de lemn. Oamenii care taie în Rodna parcă au boală pe pădure. Dezastru au lăsat în urmă. Am bătut la picior sute de parcuri naţionale de pe toate continentele. Nu am văzut niciodată tăieri. Standardul este acelaşi peste tot în lume, mai puţin în România. Din Yellowstone până în Great Ottway National Park nu vezi niciun ciot. Copacii sunt lăsaţi să crească şi generaţiile să se succeadă natural, fără intervenţia omului”, a declarat Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.
Agent Green a mai atras atenţia şi în urmă cu 4 ani în serialul „Un Masacru Naţional” în legătură cu tăierile din Rodna, însă, de această dată, exploatările au scăpat total de sub control. Organizaţia a urmărit şi destinaţia lemnului exploatat şi a descoperit că acesta nu este destinat comunităţilor locale, ci unor mari corporaţii.
În următoarele trei reportaje va fi expus drumul lemnului, tăierile abuzive de pe raza altor ocoale silvice din parc, precum şi reacţia anemică a autorităţilor confruntate cu ilegalităţile prezentate.
Sursa: AGERPRES