Ajutor în bătaie de joc pentru fermierii români: Trimiși la bănci să ceară amânarea ratelor

„Ministerul Agriculturii a emis un proiect de ordonanță de urgență prin care mimează sprijinul pentru fermierii români aflați deja în faliment. Astfel, agricultorii din doar 10 județe, care au fost afectate de seceta pedologică, vor putea să depună solicitări la băncile creditoare pentru amânarea ratelor pentru o perioadă de cel mult 10 luni. Evident, dobânzile și comisioanele vor fi adăugate la debitele restante”, scrie national.ro.

„Guvernul continuă bătaia de joc la adresa fermierilor români, care au ajuns deja în faliment din cauza politicii de sprijinire exclusivă a agriculturii Ucrainei.

Pe site-ul Ministerului Agriculturii a apărut un proiect de ordonanță de urgență care dă posibilitatea agricultorilor să meargă la bănci și să ceară suspendarea plății ratelor la credite pentru cel mult 10 luni. Măsura este valabilă doar pentru fermierii din cele 10 județe afectate de secetă, enumerate de autorități: Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Giurgiu, Ialomița, Teleorman, Tulcea și Vaslui.

Solicitarea de suspendare a ratelor, dobânzilor și comisioanelor adresată băncilor trebuie să fie însoțită de declarația pe propria răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situația gravă generată de starea de calamitate naturală în agricultură datorată manifestării fenomenului de secetă pedologică și se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului.

Totodată, potrivit proiectului de act normativ, fermierii trebuie să specifice că imposibilitatea achitării ratelor a fost cauzată de diminuarea drastică a veniturilor urmare obținerii unor producții agricole vegetale reduse, a evoluției negative a prețurilor produselor agricole vegetale pe piață în anul 2023, imposibilității valorificării stocurilor de producție pe fondul unor fluxuri comerciale de produse similare din Ucraina urmare războiului declanșat de Rusia, la prețuri mult mai reduse, rentabilitate economică redusă sau chiar producție pe pierderi, având în vedere creșterea prețurilor la resursele materiale agricole în anii 2022 și 2023.

Ministerul Agriculturii susține că actul normativ ar permite soluționarea unor posibile stări litigioase între părți, din cauza imposibilității îndeplinirii de către debitori a răspunderii contractuale către creditori. Neimplementarea ordonanței de urgență ar avea drept consecințe  imposibilitatea îndeplinirii la termenele stabilite, de către producătorii agricoli, a obligațiilor contractuale asumate, prin neachitarea la termenele scadente a datoriilor către furnizori, leasing-uri, salarii, credite, supraîndatorarea și încetarea activității în agricultură, cedarea unei părți din terenurile lucrate, deținute în proprietate, creditorilor în contul datoriilor scadente și intensificarea amplorii fenomenului de acaparare a terenurilor agricole.

De asemenea, fără amânarea creditelor, producătorii agricoli nu vor avea resurse financiare pentru achiziția inputurilor și efectuarea lucrărilor din campania agricolă următoare, cu impact negativ asupra realizării suprafețelor programate, iar impactul social va fi unul negativ major, de abandonare a cultivării terenurilor agricole sau chiar faliment, semnalează Ministerul Agriculturii.

Din cauza fenomenului de secetă pedologică pe areale agricole extinse la nivel național, producțiile culturilor au fost afectate semnificativ, cu impact atât asupra asigurării necesarului de consum uman și pentru hrana animalelor, cât și asupra veniturilor fermierilor, susține Ministerul Agriculturii.

Astfel, la cultura de porumb, producția totală a anului 2023 este redusă cu circa 30% față de producția totală medie a anilor 2019, 2020 și 2021, la cultura de floarea-soarelui producția totală a anului 2023 este redusă cu circa 14% față de producția totală medie a anilor 2018, 2020 și 2021, iar la cultura de soia, producția totală a anului 2023 este redusă cu circa 9% față de producția medie totală a anilor 2019, 2020 și 2021.

”Pe arealele agricole ale județelor Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Giurgiu, Ialomița, Teleorman, Tulcea, Vaslui, producțiile medii la aceste culturi au fost deosebit de scăzute, cu procente de diminuare reprezentând între 35% și 70% față de producțiile medii la nivel național”, mai arată Ministerul Agriculturii”, scrie national.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare