Aproape 30.000 de copii români au rămas în ţară, fără niciun părinte alături, potrivit Organizaţia Salvaţi Copiii România anunţă deschiderea taberelor estivale pentru copiii rămaşi singuri acasă, însinguraţi o dată în plus pe perioada vacanţei de vară.
- Datele oficiale arată că aproape 30.000 de copii români sunt în grija rudelor, după ce ambii părinţi sau unicul părinte susţinător au fost nevoiţi să plece peste graniţe, pentru a le putea asigura copiilor un trai decent în ţară.
Deşi datele ANPDCA vorbesc despre 92.027 de copii cu unul sau ambii părinţi nevoiţi să muncească peste graniţe la finalul anului 2018, proporţiile fenomenului sunt mult mai dramatice. Dintre aceştia, 16.331 au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi 12.806 de copii au unicul părinte susţinător peste graniţe, spune un comunicat al organizaţiei.
Pentru 2017, ANPDCA a raportat un număr de 94.896 de copii aflaţi în grija unui singur părinte sau a rudelor, dar cifrele obţinute de Ministerul Educaţiei Naţionale de la Inspectoratele Şcolare Judeţene pentru finalul anului 2017 indică un număr mult mai mare, de 159.038 de copii cu părinţii plecaţi în străinătate. Nici datele provenite din sistemul educational nu sunt complete, surprinzând doar numărul copiilor integraţi în sistemul de învăţământ – preşcolari şi şcolari cu vârsta între 3-17 ani – şi neincluzând copiii de vârstă antepreşcolară şi pe cei neînscrişi la şcoală/în abandon şcolar.
„Copiii rămaşi singuri acasă, ai căror părinţi muncesc în străinătate, pentru ca ei să aibă în ţară o viaţă mai bună, reprezintă un fenomen sociologic complex, care trebuie abordat atât social, cât şi psiho-emoţional. Sunt copii puternici, dar vulnerabili, care au nevoie de relaţii sociale şi de timp de calitate cu ceilalţi. În timpului anului şcolar, lucrăm cu aceşti copii în centre specializate, unde pedagogii şi psihologii Salvaţi Copiii le vin în întâmpinare, îi ascultă. În timpul verii, când şcolile intră în vacanţă, sentimentul de singurătate şi uneori de abandon se acutizează, de aceea am pus la cale aceste tabere în care niciun copil să nu fie lăsat singur”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Prima tabără va avea loc la Sinaia, în perioada 15-19 iulie şi marchează începutul unei serii de activităţi recreative şi de socializare destinate copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, cu focus pe perioada vacanţelor.
Astfel, 120 de copii din judeţele Argeş, Caraş-Severin, Iaşi, Hunedoara, Vaslui îşi vor petrece împreună aventura vacanţei de vară.
Tabăra de la Sinaia marchează începutul unei serii de activităţi recreative şi de socializare destinate copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, cu focus pe perioada vacanţelor.
Activităţile recreative şi celelalte activităţi de suport – educaţional, social şi psihologic – destinate copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate şi reprezentanţilor lor din centrele Salvaţi Copiii din judeţele Argeş, Caraş-Severin, Hunedoara, Iaşi, Vaslui (şase centre de zi) sunt realizate cu sprijinul financiar al PEPCO România.
***
De la iniţierea programului dedicat copiilor rămaşi singuri acasă, peste 7.500 de copii şi 5.200 de adulţi au beneficiat de suportul echipei Salvaţi Copiii, cu sprijinul echipelor multidisciplinare formate din asistenţi sociali, psihologi şi cadre didactice, în 17 centre de zi din Bucureşti şi judeţele Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Dâmboviţa (2 centre), Iaşi, Hunedoara (2 centre), Mureş (2 centre), Neamţ, Suceava, Vaslui, Timiş.
Ca rezultat al activităţilor de lobby şi advocacy derulate de Salvaţi Copiii, cadrul legal care reglementează domeniul a fost îmbunătăţit în 2013, prin introducerea în Legea 272/2004, de protecţie şi promovare a drepturilor copilului, a unei secţiuni separate pentru protecţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate. În urma analizelor calitative şi consultărilor realizate în perioada 2015-2017 cu privire la aplicarea legii, a fost realizat, în parteneriat cu ANPDCA, şi transmis către DGASPC-uri şi SPAS-uri un set de recomandări metodologice şi instrumente pentru realizarea procedurii de delegare temporară a autorităţii părinteşti; totodată, Salvaţi Copiii a formulat o serie de propuneri de completare a secţiunii respective din lege. Cea mai mare parte a acestora au fost preluate în proiectul de modificare a Legii 272 din 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, proiect lansat spre consultare publică în luna decembrie 2018.
Salvaţi Copiii a oferit suport metodologic pentru activitatea Grupului de Lucru Interinstituţional dedicat acestor copii, înfiinţat de Administraţia Prezidenţială. În cadrul Grupului, am iniţiat elaborarea de recomandări pentru colectarea de date statistice, destinate SPAS-urilor şi şcolilor.
Din octombrie 2015, în cadrul serviciului de consiliere telefonică şi online, au fost primite şi efectuate / trimise 6.280 de apeluri telefonice şi mesaje / întrebări online (pe platforma www.copiisinguriacasa.ro); au fost înregistraţi 68.650 de vizitatori ai platformei online. 113.000 persoane din 950 localităţi au fost informate prin caravane locale.