Alba: Aniversarea a 102 ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’, în absenţa elevilor

Împlinirea a 102 ani de la înfiinţarea, în 1 noiembrie 1919, a Colegiului Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’ Alba Iulia a fost marcată luni doar în prezenţa cadrelor militare şi a personalului civil, comandantul unităţii opinând că, în absenţa elevilor, acest moment aniversar este ‘cel mai trist’ din ultimii zeci de ani.

‘Trăim astăzi două sentimente contradictorii. Primul dintre ele de bucurie, deoarece această instituţie de prestigiu a învăţământului militar din România reuşeşte să rămână la acelaşi nivel înalt în ceea ce priveşte educaţia tinerilor. (…) Cel de-al doilea sentiment este de tristeţe, pentru că la ceas aniversar nu îi avem alături de noi pe elevi, cea mai mare bucurie şi cel mai preţios bun al nostru. Ceea ce face ca acest moment să fie cel mai trist din ultimii zeci de ani. (…) Sperăm ca într-un timp foarte scurt să reluăm şcoala, să revenim la ceea ce este normal, astfel încât să beneficiem de aceste bucurii profesionale pe care ni le produc elevii prin ceea ce fac’, a declarat comandantul colegiului militar, colonel Marcel Domşa, potrivit unui comunicat postat pe pagina de socializare a instituţiei.

Alături de comandantul colegiului, cadrele militare şi personalul civil angajat au luat parte, la statuia lui Mihai Viteazul şi la monumentul comemorativ dedicat absolvenţilor eroi din incinta colegiului, la o ceremonie militară şi religioasă dedicată momentului de la 1 noiembrie 1599 – intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, dar şi zilei Colegiului Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’.

Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Naţional şi a continuat cu o slujbă de pomenire a voievodului Mihai Viteazul şi a absolvenţilor eroi. A fost depusă apoi o coroană de flori şi s-a păstrat un moment de reculegere în memoria absolvenţilor eroi.

La 1 noiembrie s-au împlinit 422 ani de la intrarea voievodului Mihai Viteazul în Alba Iulia, după victoria asupra lui Andrei Bathory în bătălia de la Şelimbăr, Transilvania intrând astfel sub stăpânirea domnului muntean.

Tot la 1 noiembrie, s-au împlinit 102 ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’ Alba Iulia. De atunci şi până astăzi, 70 de promoţii, însumând peste 7.000 de absolvenţi, au urmat cursurile acestei unităţi de învăţământ.

Istoria colegiului a început în anul 1919 la Târgu Mureş.

‘Din documentele care se păstrează, rezultă că generalul de corp de armată Arthur Văitoianu, prin raportul său din 17 august 1919, solicita înfiinţarea a trei licee militare în localităţile: Timişoara, Sibiu, Chişinău. Era o datorie de onoare pe care o avea ţara pentru instruirea şi educarea tineretului din Banat, Transilvania şi Basarabia, la nivelul învăţământului din vechile provincii ale României. Prin Înaltul Decret Regal nr. 3613 din 23 septembrie 1919, dat la Castelul Peleş de Regele Ferdinand I, se aproba înfiinţarea liceelor militare din Târgu Mureş şi Chişinău, începând cu anul 1919. Propunerea mr. Nădejde a influenţat schimbul între Sibiu şi Târgu Mureş ca locaţie pentru unul dintre cele trei licee propuse regelui spre aprobare’, se arată în istoricul postat pe site-ul Colegiului din Alba Iulia.

În martie 1920, instituţia a primit denumirea Liceul Militar ‘Mihai Viteazul’.

În septembrie 1940, în urma Dictatului de la Viena, liceul a fost strămutat temporar în vestul ţării, în garnizoana Timişoara. După şapte ani, din motive politice, liceul şi-a încetat activitatea împreună cu celelalte licee militare din ţară.

În anul 1975, liceul şi-a reluat activitatea în garnizoana Alba Iulia, sub denumirea de Liceul Militar ‘Mihai Viteazul’, devenind continuatorul tradiţiilor celui înfiinţat în anul 1919.

În 1 noiembrie 1999, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţare, instituţia a primit denumirea de Colegiul Militar Liceal ‘Mihai Viteazul’. În 10 aprilie 2014, Colegiul Militar Liceal ‘Mihai Viteazul’ a obţinut titlul de ‘Colegiu Naţional’, schimbându-şi denumirea în Colegiul Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’. În 1 noiembrie 2019, la un secol de la înfiinţare, preşedintele Klaus Iohannis a decorat Drapelul de luptă al Colegiului Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’ cu Ordinul ‘Virtutea Militară’ în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, de pace.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare