Alegeri europarlamentare: Verzii sugerează schimbarea modului de distribuire a subvenţiilor agricole

Verzii europeni doresc schimbarea modului în care sunt distribuite subvenţiile agricole în Uniunea Europeană, unde în prezent există un sistem în care 80% din subvenţii merg către doar 20% din fermieri, a anunţat co-lidera grupului Verzilor din Parlamentul European, Terry Reintke, într-un interviu organizat la Strasbourg de European Newsroom pentru agenţiile sale participante, între care şi Agerpres.

Politiciana a răspuns unei întrebări legate de protestele fermierilor din diverse ţări ale Uniunii Europene.

”Aş dori doar să clarific un lucru: în cadrul dezbaterii, conflictul este acum foarte des prezentat ca şi cum fermierii ar fi împotriva Pactului Verde. În realitate, situaţia dificilă a agricultorilor din Europa nu a evoluat în ultimii cinci ani. În ultimii 15 ani, mai mult de o treime din fermele din Europa au fost nevoite să se închidă, cu mult înainte să se vorbească despre Pactul Verde în politica generală. Trebuie să ne uităm la ceea ce nu merge bine în politica agricolă europeană. Nu o să vă surprind dacă vă spun că una dintre sugestiile pe care le avem în calitate de Verzi se referă la sistemul de distribuire a subvenţiilor agricole în Uniunea Europeană. În prezent, 80% din subvenţii merg către doar 20% dintre fermieri. Vrem să schimbăm acest lucru”, a spus Reintke.

O altă idee evidenţiată de eurodeputata ecologistă germană este aceea că în unele ţări există o ”situaţie imposibilă pentru fermieri”, întrucât sistemul de concurenţă nu funcţionează din cauza existenţei marilor retaileri şi a lanţurilor de supermarketuri care stabilesc preţurile, situaţie în care fermierii, cei care ar trebui să definească preţurile, sunt ignoraţi şi în acest context nemulţumirile lor sunt juste.

În plus, susţine Terry Reintke, este nevoie de măsuri pentru protejarea biodiversităţii şi a climei.

”Toate aceste lucruri sunt posibile, dar trebuie să schimbăm abordarea politicii agricole la nivel european”, a adăugat ea.

Co-lidera Verzilor europeni a calificat drept inacceptabile manifestări precum unele surprinse în Bruxelles, când demonstranţii, cărora le înţelege nemulţumirea, au folosit tractoare mari pentru a intra în baricadele ridicate de poliţie, ceea ce poate provoca accidente grave.

Potrivit lui Reintke, problemele cu care se confruntă fermierii europeni nu pot fi soluţionate prin declaraţii populiste, ci trebuie tratate cauzele pentru care fermierii nu au întotdeauna condiţiile economice care să le asigure o activitate sustenabilă.

La începutul lunii februarie, Verzii europeni şi-au desemnat, într-un congres desfăşurat la Lyon, cei doi capi de listă pentru alegerile europene din 6-9 iunie, Terry Reintke şi Bas Eickhout.

În vârstă de 36 de ani, Terry Reintke a fost desemnată lideră a campaniei electorale a Verzilor şi va candida apoi la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Eurodeputată din 2014, ea co-prezidează grupul Verzilor din 2022, când a înlocuit-o pe conaţionala sa Ska Keller.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare