Alegeri în Republica Moldova: Toate candidaturile depuse de Partidul Politic „Şansă” au fost anulate

Toate candidaturile depuse de Partidul Politic „Şansă” la alegerile locale de duminică din Republica Moldova au fost anulate, a anunţat, vineri, premierul Dorin Recean.

Potrivit acestuia, decizia a fost adoptată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, „în baza faptului că au fost identificate activităţi de influenţare a proceselor electorale pe teritoriul ţării în scopul promovării intereselor statului străin, Federaţia Rusă, prin intermediul unui grup criminal organizat, condus de cetăţeanul Ilan Şor, prin Partidul Politic Şansa”.

„Atrag atenţia! Decizia este luată din considerente de securitate naţională, în condiţiile unui război hibrid pe care Federaţia Rusă îl poartă în Republica Moldova (…) Acest lucru este despre securitatea naţională şi (arată) că implicarea unui actor străin în procesul electoral, în procesul fundamental democratic, al Republici Moldova nu va fi admis”, a afirmat Recean.

Comisia Electorală Centrală va solicita birourilor electorale din secţiile de votare să aplice ştampila cu menţinea „retras” pe buletinele de vot, în dreptul candidaţilor Partidului „Şansă”.

Partidul politic „Şansă” are înregistraţi la alegerile locale de duminică 652 candidaţi la funcţia de primar în oraşe şi sate şi peste 9.000 de candidaţi la funcţia de consilier la diferite niveluri.

Decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale are loc la câteva ore după ce directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteaţă, a declarat, într-o conferinţă de presă, că „Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent”.

Potrivit acestuia, grupuri criminale, finanţate din exterior, încearcă „să compromită întreg sistemul de guvernare democratică în Republica Moldova pentru a o trece în zona de influenţă a Federaţiei Ruse”.

„Manipulare, propagandă şi dezinformare, tentative de schimbare a guvernului prin violenţe, atacuri cibernetice, alarme false cu bombă, tentativa de a intra în ţară a cetăţenilor străini cu pregătire militară cu scop de a realiza operaţiuni subversive, finanţarea masivă a unui grup criminal organizat care corupe alegătorii, cumpărarea de deputaţi şi lideri politici, cumpărarea de candidaţi, totul pentru a compromite întreg sistemul de guvernare democratică în Republica Moldova pentru a o trece în zona de influenţă a Federaţiei Ruse”, a afirmat Musteaţă.

Oficialul SIS a lansat acuzaţii grave la adresa Partidul Politic „Şansă” (fostul Partid Politic „Şor”, declarat, între timp, neconstituţional). Potrivit acestuia, formaţiunea politică, controlată în continuare de Ilan Şor, ar fi beneficiat de finanţări externe ilegale de aproximativ un miliard de lei, echivalentul a 50 de milioane de euro.

„Estimările instituţiilor arată că este vorba de sume mult mai mari introduse în schema de deturnare a procesului democratic – fiind vorba de circa 1 miliard de lei. Aceste fonduri sunt utilizate de către concurentul electoral Partidul Politic ‘Şansă’ pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale pe coordonatele: coruperea politică a candidaţilor, coruperea alegătorilor şi manipularea opiniei publice. Totodată, a fost confirmat faptul că fondurile date, care au originea din afara ţării, în special din Federaţia Rusă, sunt puse la dispoziţia exponenţilor grupului criminal prin platforme financiare internaţionale sau a statelor terţe cu scop de camuflare a provenienţei şi destinaţiei”, a precizat directorul SIS.

De asemenea, Alexandru Musteaţă îl acuză pe Ilan Şor că „a creat un grup criminal organizat dintr-o reţea de deputaţi, funcţionari publici, reprezentanţi ai mediilor de afaceri, jurnalişti, lideri politici şi de opinie şi care finanţează ilegal partide politice”.

„Activităţile constatate se încadrează în subminarea valorilor şi procesului democratic, în scopul distorsionării şi influenţării procesului electiv, atentând la ordinea constituţională din Republica Moldova”, a adăugat şeful SIS.

El a subliniat că Partidul Politic „Şor” a fost declarat neconstituţional prin Decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova nr. 10 din 19 iunie 2023. Ulterior, Ilan Şor, a asigurat preluarea Partidului Politic „Ai Noştri” şi redenumirea acestuia în Partidul Politic „Şansă”. În aceiaşi ordine de idei, Ilan Şor a asigurat transferul infrastructurii şi exponenţilor fostei structuri către Partidul Politic „Şansă”.

„În fapt, a realizat o reorganizare a Partidului Politic ‘Şor’, continuând practicile ilegale în materie de finanţare ilicită executate de grupul criminal condus de Ilan Şor în interesele Federaţiei Ruse”, a mai spus Musteaţă.

Sursa AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare