ALERTĂ: Peste o mie de tone de cartofi infestaţi din Egipt – în Portul Constanţa

Peste o mie de tone de cartofi infestaţi proveniţi din Egipt  au fost depistaţi în Portul Constanţa, a anunţat luni Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară.

Potrivit sursei citate, în urma acţiunilor de control, inspectorii fitosanitari au depistat o cantitate de 1100 tone de cartofi de provenienţă Egipt, care au primit interdicţia de a intra în ţară prin portul Constanţa, deoarece, conform analizelor de laborator a fost depistată prezenta bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun), a precizat un comunicat al MDAR.

Tuberculii de cartof au fost prelevati în baza Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. Provenind din Egipt.

  • MDAR a subliniat că măsura interdicţiei a fost luată în baza H.G. 563/ 2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/ 2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, art. 14 (19) lit. a.

MADR„Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător şi, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor precum şi din cartofii deterioraţi şi evacuaţi ca resturi menajere. În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, manifestă un interes deosebit pentru depistarea la timp a dăunătorilor, în vederea prevenirii răspândirii acestora, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă produse sigure consumului.”, a precizat MDAR.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare