Deputata PSD Alexandra Presură a efectuat recent o vizită la Depogaz, compania care gestionează înmagazinarea subterană a gazelor naturale, afirmând că înmagazinarea subterană a gazelor naturale are un rol major în asigurarea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale
”(….) alături de ceilalți membri ai Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților, am efectuat o vizită de lucru la #Depogaz, compania care gestionează înmagazinarea subterană a gazelor naturale. Vizita a avut drept scop cunoașterea preocupărilor companiei în contextul crizei energetice, pentru asigurarea funcționabilității sistemului national precum și a strategiei investiționale de dezvoltare a capacității de înmagazinare”, a anunțat deputata PSD Alexandra Presură.
Alexandra Presură a afirmat că înmagazinarea subterană a gazelor naturale are un rol major în asigurarea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale, facilitând echilibrul balanței consum-producție internă-import, evident cu scopul reducerii substanțiale a importului.
”Dezvoltarea capacității de înmagazinare mărește proporția de acoperire a consumului de gaze naturale, reduce necesarul din import și dă siguranță în consum pe timp de iarnă.
Depogaz operează 5 depozite de înmagazinare subterană a gazelor naturale dezvoltate în foste zăcăminte de gaze naturale,în diverse locații din țară cu o capacitate de extracție de aproximativ 30 milioane m³/zi”, a mai spus social- democrata.
Potrivit deputatei PSD, pentru anii următori Depogaz are două obiective importante:
●creșterea capacității de înmagazinare;
●creșterea capacității zilnice de extracție din depozitele subterane, până la 42 milioane m³/zi.
”Printre proiectele investiționale promovate de Depogaz, care va mări contribuția la consumul intern a gazelor naturale înmagazinate se regăsește proiectul de mărire a capacității de stocare subterană a gazelor naturale a depozitului #Ghercești din județul #Dolj. Proiectul are ca scop completarea infrastructurii sistemului de înmagazinare gaze naturale Ghercești, în special prin extinderea instalațiilor de uscare și măsurare gaze, modernizarea a 20 sonde de injecție/extracție precum și interconectarea depozitului cu sistemul național de transport (SNT)”, potrivit sursei citate.
Investiția de la Ghercești, în valoare de 55 milioane euro și cu temen de finalizare anul 2026 va reprezenta un important factor de dezvoltare locală, atât prin locurile de muncă create pentru punerea în operă a investiției cât și prin locurile de muncă viitoare, legate de operarea capacității suplimentare de stocare, a mai spus Alexandra Presură.