Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a semnat, vineri, la Târgu Mureş, patru contracte de finanţare pentru infrastructura spitalicească nouă din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), specializată pe zonele de patologii prioritare în România, a declarat că îşi doreşte ca Iaşiul şi întreaga regiune a Moldovei să beneficieze de un institut de boli cardiovasculare.
„Discutăm de investiţii în zonele de patologii prioritare în România, pentru că marea majoritate a cazurilor de îmbolnăvire, boli cronice sau boli acute, care ulterior au consecinţe dramatice, bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, bolile oncologice, se regăsesc în toate aceste patru proiecte. Nu este întâmplător, pentru că noi am prioritizat la Ministerul Sănătăţii aceste patologii ca să beneficieze de finanţare în cadrul proiectelor depuse de către autorităţile locale sau de către unităţile Ministerului Sănătăţii (…) Ne dorim ca şi Iaşiul să beneficieze de un astfel de institut de boli cardiovasculare. El are un astfel de institut, dar care necesită în mod evident o casă nouă, dar vom face tot ce ţine de Ministerul Sănătăţii, pentru că acest institut este în subordinea Ministerului Sănătăţii, şi ne dorim ca şi la Iaşi să găsim o soluţie, împreună cu autorităţile locale, ca şi regiunea Moldovei să beneficieze de un astfel de institut”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.
Ministerul Sănătăţii insistă pe dezvoltarea de centre de excelenţă regionale în domeniile prioritare şi bolile cerebrovasculare şi cardiovasculare constituie o parte integrantă a strategiei naţionale de sănătate, a subliniat Rafila.
El a precizat că aprobarea criteriilor pentru selecţia unităţilor medicale care să beneficieze de finanţare prin PNRR a ţinut cont exact de aceste patologii prioritare.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat, vineri, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, patru contracte de finanţare pentru infrastructura spitalicească nouă, din cadrul PNRR, din judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Alba, în valoare totală de aproximativ 300 milioane de euro.
Sursa: AGERPRES