Alexandru Rafila, la TVR Info: Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, dar nu mai reprezintă o urgență de sănătate globală

Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, susţine ministrul Sănătăţii, dar nu reprezintă o urgență de sănătate globală şi nu mai pune în pericol sistemele de sănătate. Alexandru Rafila a explicat la emisiunea Tema zilei de la TVR INFO, de ce România nu mai vrea să cumpere alte doze de vaccin anti-COVID.

Alexandru Rafila: Am auzit şi eu că s-a terminat pandemia, anunţul OMS este foarte clar. Nu s-a terminat, dar nu mai este o urgenţă de sănătate publică care să pună în pericol sistemele de sănătate. Ce ne preocupa pe noi? Că spitalele erau pline, secţiile de terapie intensivă erau pline, mureau oameni, nu mai puteam trata pacienţii cu alte boli. A existat o mortalitate în exces în 2020 şi 2021. Avem în continuare 500 de pacienţi pe zi, în jur de 3-4-5 decese pe zi. Practic, nu a trecut.

Despre vaccinurile pentru anul 2023, ministrul Sănătăţii a explicat că există negocieri la nivelul Uniunii Europene, cu producători şi va fi aleasă varianta convenabilă pentru România. „Sunt state ca Polonia care nu mai vor să cumpere nici o doză de vaccin. Eu înclin spre o oprire a achiziţiei în 2022 şi 2023 să cumpărăm 38 de milioane de doze” a mai spus Rafila.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în săptămâna 1 – 7 mai, 39% dintre cazurile de COVID-19 au fost înregistrate în Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Timiş, Sibiu şi Braşov.

În perioada de referinţă au fost înregistrate 3.463 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 şi au fost raportate 28 de decese la pacienţi cu COVID-19.

Potrivit raportului săptămânal de supraveghere, 50,6% dintre cazurile confirmate s-au înregistrat la persoane care nu s-au vaccinat anti-COVID.

Dintre cei vaccinaţi care s-au îmbolnăvit, 51,7% erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de şase luni de la ultima doză.

41,4% din totalul deceselor s-au înregistrat în judeţele Buzău, Dâmboviţa, Bihor, Iaşi şi Mureş.

Conform INSP, de la începutul pandemiei şi până în prezent, 86,6% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 54,7% la bărbaţi.

Dintre persoanele care au murit, 93,8% aveau cel puţin o comorbiditate asociată, potrivit Agerpres.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare