Alianţa USR PLUS acuză Guvernul şi cere refacerea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Ministerul Fondurilor Europene ignoră şi ratează reformele sociale, de mediu, de inovare şi digitalizare în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. USR PLUS va renegocia acest plan în discuţiile de intrare la guvernare.

“Astăzi, 23 noiembrie 2020, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat pe site Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar în mod inexplicabil l-a retras după doar câteva ore. Experţii USR PLUS au analizat propunerile din acest plan şi trag un semnal de alarmă. Draftul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu include reforme reale şi nu răspunde obiectivului european de a finanţa schimbări structurale. Acolo unde sunt amintite reforme necesare în corpul documentului, nu urmează alocări de fonduri. Planul este făcut din pix la MFE şi nu face decât să dubleze finanţările deja alocate prin programele operaţionale din politica de coeziune. Cu alte cuvinte, acolo unde MFE a programat şi a cheltuit prost banii europeni, vine un supliment de finanţare, după aceeaşi logică”, se arată într-un comunicat al Alianţei USR PLUS.

Din păcate, adaugă sursa citată, „PNRR-ul aşa cum a fost gândit de guvern, este, practic, un fel de PNDL nou, fapt ce reiese şi din OUG 155/2020, precum şi din proiectul de OUG de modificare a OUG 155, lansat în dezbatere publică pe 12 noiembrie”.

„Am propus la nivel european 6 piloni, aliniaţi la 6 priorităţi europene. Acesta este consensul în Parlamentul European acum. Şi i-am propus gândindu-mă la România, gândindu-mă că merităm un plan naţional amplu, ambiţios. Nu doar un şir de idei diferite grupate sub un singur capitol. Ne putem reforma modul în care ne privim şi ne utilizăm resursele? Ne putem exploata potenţialul digital? Ne putem consolida economia prin investiţii în inovare? Şi mai ales, putem înţelege că le datorăm tinerilor un viitor creat pentru ei, împreună cu ei?” a declarat Dragoş Pîslaru, co-raportor al Parlamentului European, Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. „Un plan naţional de reforme şi investiţii nu se realizează într-un subsol, ci în parteneriat social, consultare şi angajare a actorilor parte a societăţii.”

„USR PLUS va negocia refacerea acestui plan, vom introduce reforme clare, trasabile şi finanţarea lor din acest nou fond european. Sunt mulţi bani, dar sunt bani care trebuie daţi pentru reforme, nu pentru cârpeli. Din păcate, asistăm la un exerciţiu de furat căciula, unde MFE nu se înţelege cu alte ministere, nu are viziune reformistă. Pentru MFE, aceşti bani sunt doar o problemă pentru care trebuie să inventeze ceva. Şi au scos ce aveau prin sertare oricum. Trebuie un reset şi o negociere serioasă, pe care o vom face ca parte a discuţiilor de intrare la guvernare, după 6 decembrie”, a anunţat Cristian Ghinea, europarlamentar, vicepreşedinte al Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European.

El a arătat că, “din păcate, Guvernul a persistat în ideea unei elaborări în cerc restrâns, fără o minimă transparenţă sau consultare, ignorând experienţa şi apelurile repetate din partea mediului de afaceri, a partenerilor sociali, a societăţii civile şi a USR PLUS”.

„Întrucât nu respectă structura şi obiectivele Regulamentului european aflat acum în negocieri (nici poziţia Consiliului şi cu atât mai puţin pe cea a Parlamentului European), acest plan nu trebuie trimis la Bruxelles aşa cum este, ci trebuie clar revizuit”, mai consideră Alianţa USR PLUS.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare