Alina Gorghiu: Argumentul condițiilor proaste din penitenciare nu mai stă în picioare pentru marii fugari ai României

Germania, Marea Britanie și Suedia nu mai înregistrează niciun refuz de executare a mandatului european de arestare bazat pe condițiile din penitenciare, a exemplificat ministrul Alina Gorghiu.

Știți că cei care fug din România invocă condițiile proaste din penitenciare, a spus, la TVR Info, Alina, Gorghiu, ministrul Justiției. Vă asigur că acest lucru este lămurit în majoritatea cazurilor de Autoritatea Națională a Penitenciarelor (ANP), căci cu privire la invocarea acestor condiții ca argument de a executa pedeapsa în alt stat, ca urmare a eforturilor de îmbunătățire a condițiilor din penitenciare din ultimii ani, aceste asigurări oferite de ANP au fost considerate suficiente pentru a preda condamnații în România. De exemplu, în relația cu Germania, Marea Britanie și Suedia, România nu mai înregistrează niciun refuz de executare a mandatului european de arestare bazat pe condițiile din penitenciare. Aceste lucruri vor înregistra progrese.

Ministrul Justiției a declarat că România are suficient de multe resurse și de energie, și expertiză tehnică și energie politică, astfel încât sa continuăm acest dialog cu toate statele europene pentru a rezolva această problemă legată de mandatul european de arestare, însă procedura emiterii și executarea acestui mandat este una exclusiv judiciară, atribuțiile find ale instanțelor de judecată.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: Suntem foarte preocupați să rezolvăm problema. Vă asigur că nu facem distincție între persoanele condamnate, numele lor, statutul pe care l-au avut în România, nici nu facem diferență între o țară și alta în care s-au sustras de la executarea pedepsei. Însă, cu restul țărilor România în mare parte a rezolvat această problemă. Ne vom concentra pe fiecare caz în parte. Cred că nimeni nu poate spune că am fost pasivi cu privire la acest subiect, s-a încercat chiar anul trecut și voi relua această discuție cu colegii din minister și din CSM, inclusiv identificarea unor soluții de natură juridică. S-a pus anul trecut în dezbatere publică, de exemplu, un proiecte de lege, potrivit căruia, persoanele care au fost condamnate definitiv la închisoare și care nu se predau autorităților în termen de 7 zile să fie acuzate de evadare, urmând ca acea pedeapsă să se adauge la cea inițială. Atunci punctul de vedere, anul trecut, din ce-mi aduc eu aminte, a fost negativ de la CSM, dar vom încerca sa integrăm observațiile lor și să reluăm acest proiect.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare