Alte 39 de subsectoare de plajă au fost atribuite odată cu încheierea Etapei II a procedurii de închiriere derulate în baza Ordonanţei nr. 8 /2023, acestea reprezentând 85 % din cele intrate în licitaţia publică.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale Apele Române, nivelul total al chiriei stabilit prin procedura recent încheiată este cu peste 75% mai mare decât valoarea de pornire.
Prin licitaţiile derulate în Etapa I au fost atribuite 62 de subsectoare, fiind semnate contractele de închiriere pentru 59 dintre acestea.
Potrivit prevederilor legale, 50% din suma încasată reprezintă venit la bugetul de stat, iar diferenţa de 50% se va utiliza în scopuri de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii de management cantitativ şi calitativ al bazinelor hidrografice ale cursurilor de apă din România, respectiv plaja Mării Negre.
„Precizăm că prin noile contracte, operatorii sunt obligaţi să implementeze măsuri ce rezolvă carenţe semnalate de-a lungul timpului de turişti. Spre exemplu, cel mult 70% din suprafaţa de plajă va putea fi folosită pentru închirierea de şezlonguri şi umbrele în suport fix, diferenţa reprezentând o zonă destinată plajei pe nisip, iar operatorul este obligat să instaleze şi toalete ecologice pe suprafaţa atribuită”, se precizează în comunicat.
ANAR a aprobat şi un tarif unitar pentru instalarea unor construcţii provizorii de tip beach – bar pe suprafeţele închiriate. AGERPRES