Ambasada României la Paris, gazda unui dialog transatlantic între parlamentari din SUA şi Europa

Peste 30 de membri ai Parlamentului European şi Congresului SUA s-au întâlnit sâmbătă, la Ambasada României din Paris, la cea de-a 84-a reuniune interparlamentară UE-SUA a Dialogului Legislativ Transatlantic.

La eveniment, organizat de Parlamentul European în cooperare cu Ambasada României la Paris, au mai participat reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Serviciului European pentru Acţiune Externă. Discuţiile au fost conduse de copreşedinţii grupului, deputatul european Radoslaw Sikorski şi Congresmenul american Jim Costa. Au participat de asemenea, deputatul ucrainean Rustem Umerov, ambasadorul SUA pe lângă UE, Mark Gitenstein, şi europarlamentarul român Dragoş Tudorache.

Dezbaterile s-au axat pe subiecte de mare actualitate, din perspectiva cooperării transatlantice: sprijinul pentru Ucraina, descurajarea Rusiei şi combaterea dezinformării, perspectivele relaţiilor politice şi comerciale cu China, comerţul şi tehnologia.

Ambasadorul Luca Niculescu a salutat organizarea reuniunii la Ambasada României, cu atât mai mult cu cât în acest an se aniversează două momente importante: 25 de ani de la încheierea Parteneriatului Strategic România-SUA şi 15 ani de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

Ambasadorul român a subliniat importanţa cooperării transatlantice, în special în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. „Valorile pentru care ucrainenii se luptă sunt şi ale noastre. Ele sunt esenţa parteneriatului nostru, sunt fundamentul prosperităţii noastre, al democraţiei noastre şi al modului nostru de viaţă”, a spus ambasadorul Niculescu, încurajând în continuare demersurile comune în favoarea Ucrainei. A atras atenţia şi asupra riscurilor asupra Republicii Moldova, ce are nevoie, de asemenea, de sprijin transatlantic.

„România va continua să se implice în consolidarea Flancului Estic al NATO, ca parte a posturii de apărare a organizaţiei. Implicarea Franţei, ca naţiune cadru în noul Grup tactic de luptă, este extrem de importantă în acest sens, iar ambasadorul român a salutat cooperarea excelentă între trupele americane care erau deja prezente, cu cele franceze şi din alte ţări, alături de autorităţile române. S-a referit, de asemenea, la demersurile României în sprijinul refugiaţilor din Ucraina, precum şi în asigurarea fluxurilor necesare de transport al cerealelor.

Toate dezbaterile au relevat consensul neechivoc privind rolul crucial pe care parteneriatul transatlantic îl are în contextul crizei actuale provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Coordonarea şi mobilizarea fără precedent a UE şi SUA, care deja a dus la adoptarea unor decizii istorice, trebuie să continue, iar membrii Dialogului Legislativ Transatlantic s-au angajat ferm în acest sens”, a transmis Ambasada, într-un comunicat.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare