Centrul American Corner de la Bucureşti a marcat miercuri 10 ani de la înfiinţare, în prezenţa ambasadoarei SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, care a subliniat că prin intermediul acestei platforme se interacţionează direct cu publicul, care poate afla diverse informaţii despre ţara sa, scrie Agerpres.
„Sunt puţine lucruri care mă fac la fel de mândră ca extraordinara noastră reţea de 10 American Corners”, a spus diplomatul.
Ea a explicat că în aceste locuri cei curioşi pot afla informaţii despre oportunităţi de studiu, turism, cultură pop.
„Aceste locuri sunt, de asemenea, o platformă prin intermediul căreia putem interacţiona cu publicul şi putem aduce vorbitori, experţi din diverse domenii, de la combaterea antisemitismului la recunoaşterea dezinformării, până la subiecte mai lejere precum turismul în SUA şi parcurile naţionale de acolo, literatura americană sau, pur şi simplu, unde găseşti un hamburger bun în Los Angeles”, a spus Kavalec.
Potrivit acesteia, când a venit pentru prima dată în România, în 2005, în ţara noastră existau doar două asemenea spaţii, iar în următorii trei ani a participat la inaugurarea a încă şase.
La rândul său, ministrul Lucian Romaşcanu a vorbit despre legătura dintre culturile din România şi SUA.
„Sunt foarte sigur că am putea face să devină realitate, într-o zi, ideea de a avea un fond cultural comun România – SUA”, a arătat el.
Centrul de resurse şi informare American Corner Bucharest a fost inaugurat la 20 iunie 2013, având la bază un parteneriat între Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României. Programul American Corners din România a debutat în 2005. În prezent, există zece centre American Corner active la Bacău, Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Timişoara, Târgu Mureş, care fac parte din reţeaua globală de peste 700 de spaţii americane, în peste 150 de ţări. Cel mai mare American Corner din ţară a fost inaugurat pentru public la Biblioteca „ASTRA” din Sibiu în decembrie 2022.