joi, februarie 22, 2024

Ambasador ucrainean: Eforturile fostului cancelar german de a media între Kiev şi Moscova, un eşec

Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Menik, consideră că eforturile fostului cancelar german Gerhard Schroeder de a media între Kiev şi Moscova sunt un eşec, informează miercuri dpa, scrie Agerpres.

„Chestiunea este închisă definitiv pentru noi”, a spus Andrii Menik pentru agenţia de presă germană. „Pentru Ucraina, continuarea negocierilor cu Schroeder nu mai are sens. Este, desigur, trist să observi că toată treaba a luat-o pe o cale greşită”, a adăugat Melnik.

Schroeder s-a deplasat miercurea trecută de la Istanbul la Moscova, unde, potrivit unor surse ale dpa, a discutat cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Schroeder are o veche relaţie de prietenie cu Putin, care a ordonat în urmă cu trei săptămâni invazia asupra Ucrainei vecine.

Legăturile lui Schroeder cu Kremlinul şi posturile sale de conducere din afacerile ruse – inclusiv în compania ce administrează gazoductul Nord Stream – au generat un conflict cu partidul său Social Democrat atunci când a revenit în Germania, precum şi plecarea unor membri ai biroului său.

Andrii Melnik a reiterat că eforturile de mediere au fost întreprinse de Schroeder din propria lui iniţiativă şi nu la cererea Ucrainei.

„Existau încă unele speranţe pentru rezultate, pe de altă parte nimeni din Ucraina nu ar fi fost dispus să-l asculte” (pe Schroeder), a spus Melnik.

Potrivit lui Melnik, duminică după-amiaza, partea ucraineană a fost informată personal de către Schroeder în legătură cu statutul negocierilor la Moscova. „Însă rezultatele erau complet inutile. Nu a fost anunţat nimic nou faţă de ceea ce ştiam deja din propriile noastre negocieri cu partea rusă”, a subliniat ambasadorul Ucrainei.

„Este o ruşine că această şansă a fost irosită”, a mai spus Melnik, calificând situaţia drept „o tragedie”.

Andrii Menik a mai făcut anterior comentarii similare pentru cotidianul the Bild.

sursa: AGERPRES

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner