Ambasadorul Chinei la București, despre initiativa globala de securitate propusa de presedintele chinez Xi Jinping: China este dispusă să stabilească schimburi aprofundate cu toate țările iubitoare de pace, inclusiv cu România, cu privire la Inițiativa de Securitate Globală

E. S. HAN Chunlin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, a transmis un comunicat despre initiativa globală de securitate propusă de președintele chiner Xi Jinping, cu titlul: ”Realizarea securității comune și Construirea păcii durabile”.

Va prezentăm în continuare comunicatul integral al ambasadei Chinei, transmis redacției ecopolitic.ro:

”Problemele de securitate se referă la bunăstarea oamenilor din toate țările și la viitorul și destinul omenirii. Confruntat cu acest subiect al vremurilor, președintele Xi Jinping a propus în mod solemn o Inițiativă de Securitate Globală în aprilie 2022. Inițiativa reunește cel mai mare divizor comun al problemelor de securitate și dezvoltare din lumea de astăzi, îndeplinește aspirațiile comune ale tuturor țărilor pentru pace și stabilitate și a primit răspunsuri pozitive și sprijin larg din partea comunității internaționale.

Recent, China a lansat „Global Security Initiative Concept Paper”, care a explicat conceptele și principiile de bază ale Inițiativei de Securitate Globală și a enumerat 20 de direcții cheie de cooperare, a clarificat platformele și mecanismele de cooperare și prezintă angajamentul de a găsi soluții fundamentale pentru a obține o pace durabilă. Această inițiativă transmite lumii un mesaj puternic pentru a realiza securitatea comună și a construi pacea durabilă.

Pronunțarea pentru pace și opunerea față de război. Pacea este precum aerul și soarele, nu-ți dai seama când beneficiezi de acestea și e greu să supraviețuiești dacă le pierzi; tulburările și războiul însă, sunt asemenea deschiderii cutiei Pandorei, aducând pierderi de vieți omenești și regresul civilizației. Carta Națiunilor Unite exprimă aspirația de a „salva generațiile următoare de flagelul războiului, pe care omenirea l-a experimentat de două ori în trecut” și a pus la punct un design instituțional pentru securitatea colectivă și pacea durabilă pentru omenire. „Paper” sprijină ferm Organizația Națiunilor Unite în eforturile sale de a preveni conflictele de război, de a construi arhitectura păcii, și de a promova reconstrucția postbelică, sprijină ONU să joace un rol mai mare în afacerile de securitate internațională.

Pronunțarea pentru dialog și opunerea față de confruntare. Istoria și realitatea au dovedit în repetate rânduri că sancțiunile și suprimarea nu vor face decât să intensifice ura și confruntarea, comunicarea și consultarea este strategie eficientă de rezolvare a diferendelor, iar negocierea politică este modalitatea fundamentală de rezolvare a conflictelor. „Paper” solicită consolidarea comunicării strategice între țări, sporirea încrederii reciproce, rezolvarea conflictelor și gestionarea diferențelor. Sprijină părțile implicate în problemă să rezolve diferendele prin dialog și consultare, să promoveze comunitatea internațională să susțină corectitudinea și justiția, să „răcească” punctele fierbinți și să „relaxeze presiunea” asupra crizelor.

Pronunțarea pentru unitate și opunerea față de diviziune. În fața amenințărilor de securitate din ce în ce mai complexe și diverse, țările din lume ar trebui să consolideze solidaritatea și cooperarea în loc să lupte singure. „Paper” aderă la deschidere și incluziune și încurajează cooperarea bilaterală și multilaterală în materie de securitate, susține țările majore să preia conducerea în promovarea egalității, cooperării și a statului de drept și să construiască împreună un cadru pentru relațiile dintre țările majore, care să prezinte coexistență pașnică, stabilitate generală și dezvoltare echilibrată. „Paper” susține toate părțile să mențină în comun stabilitatea strategică globală, să renunțe la mentalitatea Războiului Rece, să se opună cursei înarmărilor, să prevină riscul unui război nuclear, să se unească pentru a lupta împotriva epidemiei, să coopereze pentru a lupta împotriva terorismului și să se coordoneze pentru a aborda provocărilor tradiționale și netradiționale de securitate.

Pronunțarea pentru câștig comun și opunerea față de monopol. În era globalizării, toate țările împărtășesc bucuriile și necazurile. Nici o țară nu poate rămâne în afara problemei, nici o țară nu se poate „bucura singură de securitate” și nici o țară nu poate face totul de unul singur pentru a obține „securitate absolută”. În căutarea propriei securități, nu trebuie nici să ignore preocupările legitime ale altor țări, nici să se bazeze propria securitate pe insecuritatea altor țări, cu atât mai puțin să se ridice gardul propriei securități la pragul altora. „Paper” susține beneficiul reciproc și rezultatele de câștig comun, susține principiul securității indivizibile, combină securitatea națională cu securitatea comună a tuturor țărilor, insistă asupra realizării reciproce și se opune jocurilor cu sumă zero.

Inițiativa de Securitate Globală își are rădăcinile în excelenta cultură tradițională chineză, care apreciază pacea ca fiind cel mai important lucru. Națiunea chineză este o națiune iubitoare de pace. China nu are gena expansiunii, a constrângerii și a dominației, ci are motto-ul că belicozitatea va duce la ruinarea unei țări și hegemonia va duce la eșec. Încă de acum 2.500 de ani, gânditorul chinez Confucius a prezentat ideea că „pacea este cel mai important lucru”. Cu mai bine de 600 de ani în urmă, Zheng He, în cele șapte călătorii intercontinentale, în loc să colonizeze, să ucidă și să jefuiască a adus în mai multe țări ceai, mătase și porțelan. Încă din timpurile moderne, națiunea chineză a suferit dezastre fără precedent. Ca națiune care a suferit de flagelul războiului, cunoaștem valoarea păcii și principiul „să nu impună altora, ceea ce nu-și dorea pentru sine”.

Inițiativa de Securitate Globală provine din politica externă independentă de pace și practica Chinei. De la întemeierea Republicii Populare Chineze, China nu a inițiat niciodată un război, nu a invadat niciodată un centimetru din pământul altor țări și nu s-a angajat niciodată în războaie prin procură, nici nu a participat sau format blocuri militare, este singura țară din lume care a consemnat „aderă la calea dezvoltării pașnice” în constituția sa. China participă activ la procesele internaționale de control al armatei, reducere a efectivelor militare și neproliferare, devenind membrul permanent al Consiliului de Securitate care trimite cel mai mare număr de forțe de menținere a păcii și singurul dintre cele cinci state dotate cu arme nucleare care a promis să nu utilizeze primul armele nucleare. Indiferent de cât demult se va dezvolta în viitor, China nu va căuta niciodată hegemonismul, nu va urmări niciodată politici expansioniste, nu va căuta sfere de influență și nu se va angaja într-o cursă a înarmărilor.

Nici măcar mii de kilometri distanță nu îi pot îndeparta pe cei care împărtășesc aceleași idei. China este dispusă să stabilească schimburi aprofundate cu toate țările iubitoare de pace, inclusiv cu România, cu privire la Inițiativa de Securitate Globală, să promoveze în mod activ implementarea inițiativei, să înainteze mână în mână, umăr la umăr, să se unească și să coopereze pentru un viitor strălucit de pace durabilă și securitate universală.”, a transmis E. S. HAN Chunlin – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare