‘Un comitet special se ocupă de deblocarea contractului pentru corvetele Forţelor Navale Române’. Declaraţia a fost făcută chiar de Ambasadorul Franţei, într-un interviu acordat Agerpres. Laurence Auer susţine că reprezentanţi din industria de armament caută soluţii pentru deblocarea dosarului corvetelor. Compania Naval Group a câştigat contractul de peste un miliard de euro, dar de aproape doi ani refuză să îl semneze pe motiv că s-au scumpit materialele, potrivit Știrile TVR.
Ambasadorul Franței susține că ministerele Apărării din cele două țări și reprezentanții companiilor implicate fac eforturi să deblocheze afacerea corvetelor, însă este greu de dat un termen.
Diplomatul francez este de părere că Naval Group are motive întemeiate să nu semneze contractul câștigat în urmă cu 3 ani.
Laurence Auer, ambasadorul Franţei în România: „Nu vorbim de un dosar simplu. Vorbim de o ofertă din 2016, o ofertă cu preţ fix. Preţul oţelului a crescut enorm de atunci. Spune însuşi ministrul Apărării, condiţiile de producţie pentru diverse componente au evoluat enorm„.
Analiștii militari spun că cele 4 corvete reprezintă un program vital pentru Forțele Navale Române, probabil categoria cu cea mai slabă dotare.
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu susține că, dacă francezii tot nu semnează, Bucureștiul ar trebui să se înțeleagă cu celelalte companii care au participat la licitație, pentru că o nouă procedură nu poate fi o soluție în situația actuală de la Marea Neagră.
Contractul de aproximativ 1,2 miliarde de euro prevede construirea în România a 4 corvete pentru Forțele Navale Române.
Prima navă trebuie livrată la 3 ani de la semnare.
La licitația câștigată de Group Naval și Șantierul Naval Constanța au mai participat Damen, care ar fi construit navele în șantierul propriu de la Galați, și Fincantieri, care ar fi folosit șantierul de la Tulcea.