Amendament USR pentru stoparea creşterii numărului de posturi din aparatul de lucru al Guvernului, respins

Pentru ca numărul maxim de posturi din fiecare instituţie publică şi structură din cadrul aparatului de lucru al Guvernului să nu rămână exclusiv la cheremul Executivului, ci să existe şi filtrul suplimentar al controlului Parlamentului, senatorii USR Ştefan Pălărie, Irineu Darău, Cosmin Poteraş şi Cristian Viaşu au depus, în cadrul dezbaterilor pe OUG 103/2021 din Comisia pentru muncă a Senatului, un amendament astfel încât numărul maxim de posturi să nu poată fi modificat printr-o simplă hotărâre de Guvern.

Plenul Senatului a preferat, însă, să adopte tacit Ordonanţa, adică fără includerea amendamentului USR.

„În democraţia noastră originală avem nu numai capitalism de cumetrie, ci şi liberalism „la stat”. Antreprenoriatul şi piaţa liberă sunt doar pentru alţii. Deşi personalul din aparatul Guvernului şi instituţiile subordonate a tot crescut în ultimii ani, se pare că nu e suficient, aşa că Guvernul a supus aprobării Parlamentului o ordonanţă de urgenţă care stipulează că numărul maxim de posturi se stabileşte prin hotărâri ale Guvernului. Cred că e clar pentru toată lumea ce înseamnă asta: posturi „fără număr”, cu zero control parlamentar, că doar Guvernul subţire cu cheltuială se ţine. Am depus, în Comisia pentru muncă a Senatului, un amendament care să corecteze această dispoziţie şi care a fost votat în unanimitate.

Legea a fost scoasă de pe ordinea de zi sub pretextul retrimiterii la Comisie, acuză USR. De ce e pretext? Pentru că între timp legea trece tacit fără amendament. Se mimează procedurile parlamentare în timp ce, departe de ochii publicului, sub ceaţa deasă a formării unui nou guvern, au loc tocmeli ca la… cu rezultatul pe care-l ştim de-atâţia ani: scaune să fie, că pile se găsesc”, declară senatorul USR Cosmin Poteraş.

Înainte de OUG 103/2021 privind unele măsuri la nivelul administraţiei publice, legislaţia în vigoare prevedea că „numărul maxim de posturi pentru aparatul de lucru al Guvernului este de 950, inclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora”.

Prin OUG 103/2021, Guvernul Cîţu a eliminat cifra şi a prevăzut, în schimb, că numărul maxim de posturi al fiecărei instituţii publice şi structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului se stabileşte prin hotărâri ale Guvernului.

Senatorii USR au propus revenirea la forma de dinainte de OUG 103/2021, arătând că nu există o explicaţie solidă şi fundamentată pentru ca numărul maxim de posturi să fie stabilit printr-un act normativ exclusiv la îndemâna Guvernului şi că este nevoie de un control exterior Executivului.

În şedinţa de plen de miercuri, proiectul de aprobare cu modificări a OUG 103/2021 nu a fost însă dezbătut şi adoptat, deşi termenul de adoptare tacită era exact 3 noiembrie. Prin urmare, ordonanţa merge la Camera Deputaţilor în forma adoptată de Guvern, adică fără amendamentul USR.

USR spune că va face toate demersurile necesare pentru ca amendamentul propus să fie dezbătut în Camera decizională, pentru că românii nu au nevoie de înfiinţarea pe bandă rulantă de noi posturi călduţe în administraţia centrală, ci au nevoie să fie stopată risipa banului public.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare