Amenzile pentru defrișările ilegale din București ar putea crește

Amenzile pentru tăierea ilegală a copacilor din Bucureşti ar putea fi majorate de la 50 de lei la 5000 de lei. Asta prevede un proiect de hotărâre, depus de unul dintre consilierii USR, în urma defrişărilor masive din ultimul an, potrivit Știrile TVR. 

Proiectul pare să aibă şi susţinerea aleşilor care deţin majoritatea în Consiliul General al Capitalei, însă aceştia spun că vor depune amendamente care vizează sancţiuni şi pentru autorităţile locale abilitate, care nu dau avizul de mediu solicitat, în timpul prevăzut de lege.

De la începutul anului, Bucureștiul a pierdut câteva hectare de spațiu verde. Defrișări masive s-au făcut în Parcul Grozăvești din Capitală, în parcul Circului, pe strada Fabrica de Glucoză, dar și în curtea Senatului.

Pe lângă tăierile făcute de autoritățile în subordinea cărora se află aceste spații verzi, alte sute de arbori au fost doborâți de persoane fizice care fie nu au obținut la timp avizul de defrișare, fie nu l-au cerut deloc. Tocmai din acest motiv, consilierii locali ai USR propun majorarea amenzilor pentru cei care încală legea, sancțiuni care acum sunt cuprinse între 50 și 200 de lei.

”Propun Consiliului General și Executivului din București să mărim cuantumul amenzilor pentru defrișări de arbori , fără avizele prevăzute, la 5000 de lei pentru fiecare arbore. Ar crește și amenzile pentru fiecare metru de spațiu verde afectat”, susține Ana Ciceală, consilier local USR.

”Ar fi oportun să existe și pentru Primăria Generală o consecință dacă nu emite, în termen legal , aceste autorizații pentru că avem o problemă de emitere la timp a unor acte. În unele cazuri așteaptă cu anii pentru a primi autorizația pentru un copac care pune în pericol viețile oamenilor”, a declarat și Diana Mardarovici, liderul consilierilor locali PNL.

Și consilierii PSD spun că pregătesc amendamente pentru proiect.

”Valoarea maximă a amenzii nu reprezintă o prioritate. Trebuie să existe o sancţionare graduală”, anunță Aurelian Bădulescu, consilier general PSD.

”Problema fundamentală este cea de planificare urbană. Problema era de 600 de hectare de spațiu verde. Pentru prin cele 5 PUZ-uri de sector, o să dispară 600 de hectare. Asta am stopat”, a spus Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

”Această vegetație din afară fondului forestier, din zonele urbane era prevăzută în Codul silvic și avea aceleași sancțiuni, considerată infracțiune tăierea de arbori fără drept. De atunci a început o adevărată tragedie”, spune și Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica.

Pentru a reinstitui infracțiunea privind defrișarea arborilor în orașe, parlamentarii ar trebui să votere Legea Spațiilor Verzi, aflată în sertarele Camerei Deputaților.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare