Deputatul de Brașov, Ana Loredana Predescu reamintește acţiunea care a şubrezit zidul comunist construit în jurul României, zid care s-a prăbuşit, în 1989, prin sacrificiul tinerilor care au ieşit în stradă în luna decembrie a acelui an însângerat. Poate fără aceasta revolta din 15 noiembrie 1987 de la Brașov, probabil, nu erau posibile evenimentele din 22 Decembrie 1989.
,,În anii 1980, România se afla într-o criză profundă, condițiile de trai se deteriorau continuu, salariile erau mici, alimentele erau raționalizate, iar resursele energetice erau deficitare. Nemulțumirea era deja de multă vreme pe buzele tuturor, iar cetățenii români erau nevoiți să facă eforturi uriașe pentru a supraviețui într-o țară disfuncțională.
Oare acum nu aplicăm același tipar? După 36 de ani, de la Revolta muncitorească din Brașov, pare că ne învârtim în același cerc vicios al neajunsurilor: problema căldurii și a apei calde este una stringentă, problema banilor, limitarea drepturilor și libertăților fundamentale se încalcă flagrant și în ziua de azi, prin măsuri abuzive, neconstituționale, libertatea de expresie din ce în ce mai restrânsă.
Să fie 2023 un an mult diferit de 1987? Un an în care am asistat la o grevă a profesorilor, și a multor categorii profesionale, la promisiuni în mai bine nematerializate, la o creștere a inflației, la un atac furibund asupra mediului privat, motorul economiei românești, la captușirea aparatului bugetar, la tentative de distrugere a surselor de venit ale populației aflată în pragul sărăciei prin norme europene inaplicabile! Tinerii sunt ignorați și lăsați să se descurce cum pot, să îngrașe profitul băncilor prin rate dublate sau chiar triplate în ultimii trei ani pentru ,,curajul,, de a-și lua o casă! Avem cea mai scăzută natalitate din ultimii 145 de ani!
Majorarea pensiilor, după impunerea de taxe și impozite aberante, pare un troc similar celui de o sută de lei din decembrie 1989. Pentru liniștea votului. Pare că trăim același hău/vid între realitatea de la Centru și cea din țară!
Nici evidența nu impresionează când decizi limitarea plăților cash deși știi că nu există bancomate, îi obligi pe oameni să aibă card iar băncilor le faci cadou milioane de comisioane din viitoarele tranzacții! Da, avem de toate, fie ele și de calitatea a IIIa, dar nu mai avem banii necesari pentru a le achiziționa, după ani de consumerism excesiv. Ne distanțăm totuși de 1987 la clasa de mijloc: este pe cale de dispariție!
Ne-am dorit să avem libertate, am luptat pentru ea, ca în 2023 să ne luptam ÎNCĂ pentru un trai mai bun în țara noastră. Dar oare avem libertate? Da, însă pentru mulți este aceea de a pleca din țară!” a declarat deputatul Ana-Loredana Presescu.
Revolta de la Brașov, a fost o manifestare neorganizată, spontană, un șoc pentru regimul comunist, luat prin surprindere de muncitorii români care s-au ridicat prima oară violent împotriva dictaturii Ceaușescu. A fost un semnal că regimul comunist era fragil și că era nevoie de o posibilă schimbare.
Puterea și curajul demonstrat, a sfidat regimul dictatorial, astfel luptând pentru drepturile lor, pentru o viață viitoare demnă și bună, au dus la România de astăzi.
”Consider că a venit momentul ca, alături mai ales de cei din generația mea, născuți în anii 80’, să ne lepădăm de viciile și mentalitățile anilor 90’ pe care mulți din clasa politică actuală încă le au, și să ne facem datoria față de acea Românie pe care o vom lăsa copiilor noștri, mai bună, mai puternică, mai demnă, mai plină de indentitate și credință! Să demonstrăm că putem să ne aducem românii înapoi, după cel mai mare exod al populației dintr-o țară fără razboi…
Acest exemplu de la 15 Noiembrie 1987 trebuie amintit, respectat și elogiat de noi și de cei ce vor urma. Cum spunea Confucius “cea mai mare glorie a noastră nu este în a nu cădea niciodată, ci în a ne ridica de fiecare dată când cădem.’’O spun ca manifest al generației mele de politicieni”, încheie Ana-Loredana Predescu.