- ”Astăzi în studioul Realitatea TV, despre opiniile FMI conform cărora impozitarea cu 1% a marilor companii și a băncilor este o măsură prea ,, dură,,. Și practic greul umplerii deficitului bugetar să cadă tot pe microintreprinderi.
Aceleași microîntreprinderi fiind tratate cu dublă măsură și de către ANAF în momentul în care dacă înregistrează datorii la bugetul de stat li se pune poprire pe conturi și mai mult de atât, se trimit notificări la sursă pentru a plăti către trezorerie contravaloarea contractelor, în contul datoriei. Făcând astfel imposibilă plata salariilor, desfășurarea activității și plata datoriilor, fiind evident, falimentul.
Însă altfel stă situația cu marii datornici, companiile de stat care, pentru datorii la bugetul de stat colosale, nu beneficiază de nicio poprire pe conturi!Ba unele mai primesc si ajutor de stat!
Este o situație care frustrează mediul antreprenorial și aici imi doresc ca Guvernul să vină în sprijinul acestora si să intervină pentru ca ANAF să nu mai aplice acest tratament discreționar! Să elimine dubla măsură ! Motivul este simplu! Orice măsură anunțată, menită să acopere într-o mai mică sau mai mare măsură deficitul bugetar, este nulă, fără motorul economiei romanești, care este mediul privat, care acum este sugrumat de ANAF!
Iată topul şi ce datorie are fiecare astfel de societate la bugetul de stat:
- Compania Națională a Huilei (CNH – aflată de ani de zile în insolvenţă) – 5,199 miliarde de lei (1 miliard de euro).
- CFR Marfă – 2,162 miliarde de lei (peste 500 de milioane de euro), din care cea mai mare parte acumulată doar în ultimii doi ani, adică 2 miliarde de lei.
- Complexul Energetic Hunedoara – 1,747 miliarde de lei.
- Societatea Națională a Căilor Ferate (SNCFR) – 1,276 miliarde de lei
- Societatea Națională a Cărbunelui – 418,7 milioane de lei restanțe.
- TAROM – 77 de milioane de lei datorii către stat”, a scris Ana Loredana Predescu pe Facebook.