Deputatul PPU SL, Ana Loredana Predescu, a susținut în Plenul Camerei Deputaților adoptarea proiectului de Lege privind acceptarea Convenţiei globale pentru recunoaşterea calificărilor din învăţământul superior.
Recunoașterea calificărilor va contribui la consolidarea cooperării internaționale în învățământul superior și va contribui la creșterea calității sale la nivel mondial, la creșterea integrării pe piața muncii, la practici de recunoaștere a calificărilor juste, transparente și nediscriminatorii.
„Statisticile UNESCO arată faptul că astăzi, peste 5,3 milioane de studenți își urmează studiile superioare în străinătate, ceea ce înseamnă 2 din 100 de studenți. Această Convenție globală are rolul de a facilita mobilitatea academică internațională și promovează drepturile indivizilor de a avea calificările de învățământ superior evaluate prin maniere corecte, transparente și nediscriminatorii.
Adoptarea acestui text va permite creare unui cadru normativ internațional, la nivel mondial, care va facilita mobilitatea academică și profesional și va sta la baza dezvoltării legislației naționale.
În plan european, recunoașterea competențelor și calificărilor este esențială pentru sprijinirea mobilității și a învățării, precum și a oportunităților de carieră pentru cetățenii români și pentru toți cetățenii UE. Vorbim pe de-o parte despre recunoaștere pentru continuarea educației și formării și pe cealaltă parte despre recunoașterea pentru integrarea pe piața muncii, inclusiv pentru acces la profesiile reglementate. Reamintesc în acest sens despre Recomandarea Consiliului Uniunii Europene din 26 noiembrie 2018 care promovează recunoașterea reciprocă automată a calificărilor din învățământul superior și a rezultatelor perioadelor de învățarea în străinătate.
Recomandarea invită statele membre ca, până în 2025, să instituie un cadru care să favorizeze recunoașterea reciprocă automată a calificărilor din învățământul superior în statele membre”, a explicat deputata PPU SL, Ana Loredana Predescu, în plenul Parlamentului.