Anadolu Agency: România „sprijină cu tărie” calitatea de membru al Turciei în UE

turcia Gabriel Șopandă

Potrivit agenției de presă turcă, Anadolu Agency, citată de ecopolitic.ro, România „sprijină în mod deschis și puternic” procesul de aderare a Turciei la UE.

  • Presa turcă face referire la o declarație a ambasadorului României în Turcia, Gabriel Șopandă, care, vorbind la un seminar de diplomație și pace de la Universitatea TOBB de Economie și Tehnologie din capitala Ankara, a menționat că oficialii turci au fost invitați de mai multe ori să participe la întâlniri oficiale și informale la București din ianuarie.

Referindu-se la votul în Parlamentul European privind raportul de progres al Turciei, Șopandă a declarat că votul respectă liniile de „divizare politică” în Europa.

„Am sprijinit procesul de aderare al Turciei și menționăm în mod specific acest lucru în documentele noastre”, a spus el, adăugând: „Spunem acest lucru în mod public și cu voce tare de la începutul mandatului nostru [al Președinției Consiliului UE]” – la începutul acestui an, România a preluat funcția de președinte al Consiliului Uniunii Europene.

„Nu este un vot care va fi obligatoriu pentru a fi urmat de statele membre sau de instituții”, a adăugat el.

Ulterior, Parlamentul European a votat suspendarea formală a negocierilor de aderare cu Turcia. Șopandă a subliniat că nu există nici o schimbare în poziția României față de Turcia. Turcia a solicitat aderarea în Comunitatea Economică Europeană (un precursor al UE) în 1987. Turcia a devenit eligibilă pentru aderarea la UE în 1997, iar discuțiile de aderare au început în 2005.

Sursa: Anadolu Agency cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA