ANAF: Declararea şi plata contribuţiilor sociale, mai simplă din martie

Ministerul de Finanţe vrea ca până pe 1 martie să aibă gata un proiect de act normativ care să simplifice mecanismul de declarare și plată a CAS și CASS datorate de persoanele fizice.

„Se are în vedere reducerea numărului de declarații depuse de persoanele fizice, prin unificarea unor formulare, ca un pas important în îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Programul de Guvernare privind reducerea numărului de formulare solicitate de ANAF si depunerea unui formular pe an pentru cei care au venituri din activități independente”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Finanţe.

Termenul preconizat pentru finalizarea noului mecanism este 1 martie 2018.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, ieri, ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să vină cu o soluţie astfel încât cei care au avut venituri din activităţi independente, drepturi de autor, chirii, dividende, dobânzi şi arende să depună o singura declaraţie, să-şi plătească
contribuţile la pensii şi salarii o singura dată şi retroactiv, nu în avans, asa cum prevede legea în prezent.

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă pentru amânarea cu două luni şi jumătate a termenului imită de depunere a declaraţiei 600. Noul termen este 15 aprilie. Până acum au depus la ANAF această declaraţie 28.500 de români care au câştigat mai mult de 1.900 de lei net pe lună din astfel de activităţi. ANAF estimează că 210.000 de români trebuie să depună această declaraţie.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare