Analiză Bloomberg: Va fi greu pentru Iohannis să ajungă să deţină şefia Consiliului European; Mario Draghi şi Xavier Bettel, posibili contracandidaţi

Potrivit jurnaliștilor de Bloomberg, lui Klaus Iohannis îi va fi greu să obțină șefia Consiliului European, scenariu care se discută intens în ultimele zile în interiorul coaliției, scrie cotidianul.ro.

Jurnaliștii scriu într-o analiză că președintele Iohannis încearcă să devină următorul președinte al Consiliului European, concurând pentru postul care  va fi eliberat mai devreme potrivit anunțului neașteptat al lui Charles Michel că a spus că va candida pentru un loc în parlament.

Iohannis se alătură unei liste restrânse de foști lideri ai UE – inclusiv italianul Mario Draghi și luxemburghezul Xavier Bettel – ale căror nume au fost prezentate ca posibili candidați pentru post. Președintele consiliului prezidează reuniunile celor 27 de lideri ai UE și reprezintă blocul pe probleme legate de politica externă.

Anunțul lui Michel a aruncat în haos procesul de alocare a rolurilor de conducere ale UE – un sistem complicat care ia în considerare naționalitatea și afilierea politică a candidaților, declanșând inevitabilele luni de negocieri intense.

De obicei, negocierile încep după alegerile europene, după care sunt selectate posturile de președinte al Comisiei Europene, președinte de Consiliu și altele.

Draghi a revenit miercuri în lumina reflectoarelor, întâlnindu-se cu directori la Milano, ca parte a cercetării sale pentru un raport pe care îl pregătește despre competitivitatea europeană pentru Comisie, alimentând speculațiile că ar putea viza un post în UE.

Fostul șef al Băncii Centrale Europene nu este interesat de o poziție în UE, potrivit unui oficial informat despre acest subiect, citat de Bloomberg.

Al doilea mandat de președinte al lui Iohannis se încheie la sfârșitul anului și nu mai este eligibil să candideze.

El s-ar confrunta cu o luptă dificilă pentru a obține postul dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va obține un al doilea mandat, deoarece ambii sunt membri ai Partidului Popular European de centru-dreapta.

Un purtător de cuvânt al biroului lui Iohannis a refuzat să comenteze planurile președintelui.

Alegerile europene au loc între 6 iunie și 9 iunie, adăugând o altă complicație la momentul remanierii.

Dacă Michel va fi ales în iunie, el ar putea renunța din actualul său rol în iulie, înainte ca mandatul său să fie programat să se încheie în noiembrie. Dacă nu există un acord cu privire la un înlocuitor, rolul ar putea fi asumat între timp de premierul ungar Viktor Orban, deoarece țara sa va deține președinția rotativă de șase luni a UE.

Viitoarea președinție ungară îi îngrijorează pe liderii UE și poate deveni un stimulent puternic pentru compromis după alegeri, mai ales că Orban a blocat ajutorul pentru Ucraina.

El s-a întrebat, de asemenea, dacă invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia ar trebui numită „război” și a fost singurul lider al UE care s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, de când a fost emis un mandat internațional de arestare împotriva lui pentru presupuse crime de război.

Bettel, un fost prim-ministru al Luxemburgului și actualul ministru de externe, a declarat luni pentru RTL că în prezent nu este candidat și dorește să rămână în țara sa de origine.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare