Economia S.U.A. și-a încetinit ritmul de creștere în al treilea trimestru (Q3) al anului 2019.
- ”Fisurile” au început să apară chiar și în consumul privat: vânzările cu amănuntul s-au redus în mod neașteptat, în luna septembrie a.c. și încrederea consumatorilor a scăzut, în timp ce, în aceeași lună, ritmul angajărilor a încetinit, iar creșterea salariilor s-a diminuat.
Mai mult decât atât, incertitudinile continue cu privire la politicile comerciale, precum și încetinirea creșterii economice globale au limitat revenirea investițiilor în afaceri de la contracția apărută în trimestrul II (Q2) 2019.
Indicele de încredere al consumatorilor a scăzut la 125,9 în octombrie, de la 126,3 în septembrie, marcând a patra scădere consecutivă. Indicele a scăzut sub așteptările pieței care erau de 128,8, dar totuși a rămas confortabil peste pragul de 100 care separă optimismul consumatorului de pesimism. În același timp, contribuțiile bunurilor finite la creșterea PIB-ului au fost moderate, atât din cauza scăderii importurilor, cât și a faptului că muncitorii de la General Motors s-au aflat în grevă aproape întreg Q3.
În ceea ce privește ”frontul războiului comercial”, se pare că SUA și China ar fi ajuns la un acord comercial parțial.
Cu toate acestea, mulți analiști rămân pesimiști la perspectiva că cele două țări vor ajunge în termen scurt la un acord general complet. În altă ordine de idei, la sfârșitul lunii septembrie a.c., Congresul a aprobat un proiect de lege privind unele măsuri provizorii pentru a evita ”închiderea” guvernului și extinderea cheltuielilor federale până la 21 noiembrie a.c..
- Se estimează că economia americană va încetini în anul 2020, afectată atât de războiul comercial cu China, cât și de un context global mai slab în care continuă să scadă investițiile, ceea ce se va răsfrânge și în crearea de locuri de muncă și în cheltuielile gospodărești ale populației.
Cu toate acestea, costurile mai mici ale împrumuturilor ar trebui să contribuie la reducerea sau chiar la stoparea încetinirii economice. Datoria corporativă ridicată și incertitudinea continuă a politicii comerciale reprezintă însă riscuri suplimentare pentru perspectiva economică.
Analiștii de la Focus Economics consideră că PIB-ul S.U.A. se va extinde cu 1,6% în anul 2020, prognozând o creștere economică de 1,8% pentru anul 2021.
În ciuda faptului că se confruntă cu multe provocări la nivel intern, pe fundalul unui eșichier global aflat într-o transformare rapidă, economia Statelor Unite este încă cea mai mare și mai importantă din lume.
- Economia S.U.A. reprezintă aproximativ 20% din P.I.B.-ul global total și este, deocamdată, mai mare decât cea a Chinei.
Mai mult, conform F.M.I., S.U.A. are a șasea cea mai mare pondere a P.I.B. pe cap de locuitor (P.P.P.). Economia S.U.A. deține un sector de servicii foarte dezvoltat și avansat tehnologic, care reprezintă aproximativ 80% din P.I.B., fiind dominată de companii orientate către servicii în domenii precum tehnologie, servicii financiare, servicii medicale și vânzările cu amănuntul. Marile corporații americane joacă, de asemenea, un rol major pe scena globală, mai mult de o cincime dintre companiile din Fortune Global 500 provin din Statele Unite. Chiar dacă sectorul serviciilor este principalul motor al economiei, Statele Unite au de asemenea o bază importantă de producție, care reprezintă aproximativ 15% din P.I.B..
S.U.A. este al doilea mare producător din lume și lider în industrii cu înaltă tehnologie, cum ar fi producția de autoturisme, utilaje, produse chimice, industria aerospațială și cea a telecomunicațiilor.
În același timp, agricultura reprezintă mai puțin de 2% din P.I.B.. Cu toate acestea, suprafețele mari de terenuri arabile, tehnologia agricolă avansată și subvențiile guvernamentale generoase fac din Statele Unite un exportator net de produse alimentare și cea mai mare țară agricolă exportatoare din lume.
Economia S.U.A. își păstrează statutul de centru de putere printr-o combinație de caracteristici.
Țara are acces la resurse naturale abundente și la o infrastructură dezvoltată. De asemenea, are o forță de muncă numeroasă, bine educată și productivă. Mai mult, capitalul fizic și uman este pe deplin exploatat într-un mediu liber pentru piață și orientat către afaceri. Guvernul și populația Statelor Unite contribuie împreună la acest mediu economic unic. Guvernul oferă stabilitate politică, un sistem juridic funcțional și o structură de reglementare care permite dezvoltarea economică. Populația, incluzând o diversitate de imigranți, are o etică solidă a muncii, precum și un crescut sentiment de antreprenoriat cu apetit pentru a-și asuma riscuri. Creșterea economică în Statele Unite este permanent susținută de inovare, cercetare și dezvoltare, precum și de investițiile de capital. În prezent, putem spune că economia americană a ieșit dintr-o perioadă de tulburări considerabile.
În trecut, o serie de factori – incluzând ratele dobânzilor scăzute, împrumuturile ipotecare pe scară largă, asumarea excesivă a riscurilor în sectorul financiar, gradul ridicat de îndatorare a consumatorilor și reglementările guvernamentale îndoielnice – în concluzie, acest mix de factori a condus la o recesiune majoră care a început în anul 2008.
Piața imobiliară și mai multe bănci majore s-au prăbușit, iar economia S.U.A. s-a contractat până în al treilea trimestru al anului 2009, constituind cea mai profundă și mai lungă criză de la Marea Depresiune.
Pentru a stabiliza sistemul financiar Guvernul Statelor Unite a intervenit utilizând 700 de miliarde USD pentru a achiziționa active cu probleme legate de creditele ipotecare, dar și pentru a susține marile corporații care garantau astfel de credite. De asemenea, a introdus un pachet de stimulare în valoare de 831 miliarde USD care a trebuit cheltuit în următorii 10 ani pentru a stimula economia, care s-a redresat lent, dar inegal, de la recesiunea din 2008-2009. Economia a mai primit sprijin suplimentar prin politici monetare în expansiune, care au presupus nu numai menținerea ratelor dobânzii la limita inferioară, dar și practica neconvențională a guvernului de a cumpăra sume mari de active financiare pentru a crește oferta de bani și a menține constante ratele dobânzilor pe termen lung – o practică cunoscută sub numele de „relaxare cantitativă”.
În timp ce piața muncii și-a revenit semnificativ, iar ocuparea forței de muncă a revenit la nivelurile anterioare crizei, există încă o dezbatere largă cu privire la sănătatea economiei S.U.A..
În plus, chiar dacă cele mai grave efecte ale recesiunii sunt acum estompate, totuși Statele Unite se vor confrunta cu o varietate de provocări semnificative pe viitor.
- Deteriorarea infrastructurii, stagnarea salariilor, creșterea inegalității veniturilor, creșterea costurilor de pensii și medicale, micșorarea clasei medii, precum și marile deficite ale contului curent și ale bugetului guvernamental sunt toate probleme cu care se va confrunta pe viitor economia S.U.A..
Sursa: Focus -Economics cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA