ANALIZĂ / Excedentul comercial al Uniunii Europene față de Statele Unite – sporește tensiunile dintre Bruxelles și Washington.

Ultimele date publicate de Eurostat, în care excedentul comercial al Uniunii Europene în relația bilaterală cu Statele Unite a continuat să crească în ianuarie, au sporit tensiunile dintre Bruxelles și Washington – în termeni ajustați sezonier, excedentul schimburilor de mărfuri al UE pe relația cu SUA a crescut în ianuarie 2019 la 11,5 miliarde de euro, față de 10,1 miliarde anul trecut.

Nemulțumit de amploarea acestuia, Președintele american Donald Trump, care a impus deja anul trecut taxe vamale suplimentare la importurile oțel și aluminiu din UE, a amenințat recent că va aplica taxe vamale suplimentare și asupra importurilor de autovehicule și componente auto din Europa.

Holger Schmieding, economistul – șef al băncii germane de investiții Berenberg, e de părere că în cazul în care SUA optează pentru introducerea de taxe vamale suplimentare, răspunsul pe care UE e condamnată să îl dea ar marca o escaladare masivă și irevocabilă a tensiunilor comerciale dintre cele două mari puteri economice ale lumii, cu efecte negative pe termen lung pentru toate părțile implicate.

Există însă speranța « că SUA și UE vor găsi un compromis […] și vor reusi sa prevină o astfel de calamitate ».

China ueÎn mod surprinzător, deficitul comercial al UE cu China a crescut în ianuarie la 21,4 miliarde de euro, de la 20,8 miliarde de euro anul trecut. Nu întâmplator, președintele chinez Xi Jinping a anunțat că urmează să viziteze Parisul, Roma și Monaco în martie pentru discuții comerciale. 

Per ansamblu, în ianuarie 2019, în termeni ajustați sezonier, deficitul UE cu China pe segmentul comerțului cu bunuri a înregistrat un nivel de 6 miliarde de euro (față de 6,2 miliarde de euro în ianuarie 2018).

  • Tot în ianuarie, zona euro a înregistrat un nivel al excedentului comercial de 17 miliarde de euro, (în creștere de la 16 miliarde in 2018), în condițiile în care exporturile au depășit importurile.

Claus Vistesen, economist șef al zonei euro la Pantheon Macroeconomics, a calculat că o creștere cu 0,8% a exporturilor (valori ajustate sezonier) a compensat o creștere cu 0,3% a importurilor. În același timp însă, încetinirea exporturilor către Asia și UK înregistrata în ultimele 12 luni a dus la erodarea avantajului comercial al economiei zonei euro pe segmentul schimburilor de mărfuri.

Sursa: Iulian Ionescu cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare