Preşedintele Senatului, Anca Dragu, consideră că există ‘o degringoladă’ în legislaţia electorală, precizând că principalele motive pentru care înfiinţarea Comisiei de Cod electoral a fost respinsă, într-o şedinţă din luna martie 2021 a Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, sunt revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi reducerea numărului de parlamentari.
‘Dacă cineva îmi spunea că, în acest moment, în octombrie 2021, nu vom avea Comisia de Cod electoral, nu vom avea un draft al Codului, cât de mic aşa, sincer nu aş fi crezut. Am început prin a supune votului, în Birourile permanente reunite, înfiinţarea Comisiei de Cod electoral. A fost blocată la vot de toate partidele, în afară de USR PLUS. Nu a trecut la vot, pur şi simplu. A fost un moment foarte nostim, cumva nu au fost atenţi, a trecut şi au cerut reluarea votului. Ar fi căzut în plen. De ce se teme lumea de Codul electoral? (…) Sunt cei doi mari elefanţi din cameră: alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi reducerea numărului de parlamentari’, a afirmat joi preşedintele Senatului, la dezbaterea organizată de Expert Forum ‘Ce ne facem cu reforma electorală?’.
Anca Dragu a pledat pentru instituirea unor reguli unitare la alegerile electorale.
‘Dar hai să lucrăm pe regulile după care se organizează toate rundele de alegeri. Avem acum peste şapte legi care aduc reguli despre cum se organizează alegerile locale, parlamentare, europarlamentare, astfel încât nu ştii cum poţi vota, unde ai acces în secţie. Este o foarte mare degringoladă în legislaţia asta. Apoi sunt subiectele vechi rămase pe agendă: egalitatea de gen. Avem un număr scăzut de femei parlamentar faţă de legislatura trecută. Lucrurile merg înapoi pe calea aceasta. Trebuie, într-adevăr, aici, o regulă, o formulă-fermoar cumva. Este un proiect în lucru şi lucrasem împreună cu doamna vicepreşedinte Alina Gorghiu la Senat pe un 40% femei reprezentarea la alegerile generale. Chiar şi anul trecut, ştim că Birouri ale AEP au acceptat liste fără femei, deşi legislaţia în vigoare te obligă’, a adăugat Dragu.
Potrivit preşedintelui Senatului, finanţarea partidelor trebuie să fie ‘mai transparentă’.
‘Statul trebuie să plătească nişte subvenţii, dar trebuie transparenţă. (…) Dacă în ianuarie 2021 mi se părea că avem timp să facem un Cod serios, cu dezbateri, acum începe să mă apuce panica, pentru că timpul a trecut. Dacă rămâne doar pe hârtie înfiinţarea Comisiei de Cod electoral, haideţi măcar să continuăm să începem studierea acestui cod’, a mai spus Anca Dragu.
Sursa: PRESSONLINE