Marea problemă a rectificării bugetare aprobate de Cabinetul Ciucă este lipsa banilor pentru schema de sprijin pentru facturile la gaze și energie electrică, declară la RFI senatoarea USR Anca Dragu.
Fostul ministru de Finanțe din Guvernul tehnocrat atrage atenția pe de altă parte că ”avem investițiile numai 30% executate la jumătatea anului”.
Anca Dragu critică rectificarea bugetară: ”Este o rectificare care confirmă ceea ce am spus la aprobarea bugetului pentru 2022 și anume că o parte din cheltuielile pentru salarii nu s-a reflectat în bugetul inițial, pentru că, vedeți, avem un plus de 2,8 miliarde de lei adăugate la cheltuieli de personal, apoi, mai avem pentru Sănătate 2,8 miliarde de lei, în special, sunt medicamente compensate și servicii medicale, mai avem vreo 2,5 miliarde concedii medicale, din păcate, Guvernul Ciucă a făcut economie, între ghilimele spus, în buget, prin neplata acestor concedii medicale (…). Deci confirmă îngrijorările inițiale cum că multe categorii de cheltuieli au fost subfinanțate”.
Fostul ministru de Finanțe remarcă de asemenea cea mai mare problemă a rectificării bugetare: ”Marea problemă în această rectificare este lipsa banilor pentru schema de sprijin pentru facturile la gaze și energie electrică. Aici este o întreagă poveste, în special pentru consumatorii non-casnici, deci pentru agenții economici. Avem o estimare din partea ANRE de impact de 31 de miliarde de lei a acestei scheme, schema aprobată prin OUG 27 de Guvern. Din această schemă, din păcate, numai vreo 2,5 miliarde au fost aprobate acum la rectificare. Deci de la 31 de miliarde la două și ceva miliarde este o diferență uriașă și asta va crea o problemă foarte mare în sectorul de energie pentru furnizori”.
Anca Dragu spune că nu este o rectificare pozitivă, așa cum susține premierul Nicolae Ciucă: ”Asta cu pozitiv și negativ este o marotă, este o idee pe care eu niciodată nu am înțeles-o. De fapt, ce înseamnă rectificare pozitivă? Înseamnă că ai venituri suplimentare. Păi, da, poți să le ai din faptul că nu ai consumat acele cheltuieli, că ai o economie. Faptul că nu ai făcut investiții nu-i neapărat ceva de laudă. Avem investițiile numai 30% executate la jumătatea anului. Deci este o problemă. Faptul că ai o rectificare pozitivă pe lipsa de investiții nu e o mândrie. Într-adevăr, au niște plusuri pe venituri, dar atenție, aceste plusuri pe venituri sunt din inflație”.