Anca Dragu: Multe femei au o reţinere în a ajunge în viaţa publică din cauza agresivităţii

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, susţine că multe femei au o reţinere în a ajunge în viaţa publică din cauza ‘agresivităţii’, deoarece viaţa personală este invadată, poate ajunge să fie ‘terfelită’.

‘Cred că multe femei au o reţinere în a ajunge în viaţa publică cumva şi din cauza agresivităţii din viaţa politică, din viaţa publică, viaţa personală este invadată, sunt foarte multe insulte, viaţa personală ajunge să fie terfelită şi chiar persoana şi, atunci, probabil că multe femei sunt mai grijulii faţă de familia lor, faţă de copii. (…) Avem sentimentul acesta de a ni-i proteja pe cei apropiaţi. Şi atunci agresivitatea din spaţiul public, din politică, probabil că pe unele femei le face să renunţe. Este un preţ pe care, din păcate, trebuie să îl plătim şi poate uşor-uşor mai schimbăm lucrurile astea. (…) Trebuie pus pe tapet acest subiect, nu îl băgăm sub preş, nu-l mimăm, nu trebuie să ne fie teamă să abordăm subiecte de genul acesta. Da, femeile trebuie să fie prezente în politică, pentru că ele aduc empatie, grijă, duc atenţie la detalii’, a declarat Dragu, în cadrul unei ediţii PWN Live Talks.

Ea a adăugat că a constatat că atunci când se construiesc strategii în echipe mixte acestea funcţionează mult mai bine decât echipele monocolore.

‘Este nevoie de o schimbare de mentalitate la nivelul societăţii, dar şi la nivelul nostru, al femeilor, să fie puţin mai curajoase’, a spus Anca Dragu.

În opinia sa, în România, situaţia este puţin invers faţă de ţările din vestul Europei şi media europeană, ţara noastră stând mult mai prost în ceea ce priveşte leadership-ul feminin în mediul politic, însă stă mult mai bine cu reprezentarea feminină în mediul privat.

‘În politică, din păcate, în Parlament, avem la Senat numai 15% dintre senatori femei, iar la Cameră 18,54%. Deci, în mediul politic stăm mult mai prost la reprezentarea femeilor. Sunt două metode la care ne putem gândi – legislativă, cu cotă de gen, dar şi iniţiativa partidelor sau a conducerii companiilor să-şi dorească să-şi autoimpună o reprezentare mai bună a femeilor. (…) În România, a fost depusă în 2011 o iniţiativă pentru promovarea femeilor, a fost respinsă, a mai fost depusă în 2016, cu o cotă minimă obligatorie de 30% – mă refer la politică – pentru femei, este undeva în circuit. Eu am avut discuţii serioase şi am şi lucrat un proiect de lege cu doamna Alina Gorghiu, vicepreşedintele Senatului, şi avem acest proiect prin care să cerem o cotă de 40% de reprezentare a femeilor pe liste, dar pe sistemul spaniol ‘de fermoar’. (…) Foarte important este ca partidele politice să aibă ele însele această dorinţă de a promova femei’, a explicat Dragu.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare