Cei mai mulţi dintre copiii rămaşi în ţară, în urma migraţiei economice a unuia sau a ambilor părinţi, apreciază că nevoia de sănătate este prima prioritate pentru ei, urmată de sentimentul de siguranţă şi de acoperirea nevoilor materiale de bază, arată rezultatele unei anchete derulate de Salvaţi Copiii România, în rândul beneficiarilor.
Astfel, pentru a evalua priorităţile copiilor ai căror părinţi muncesc peste hotare incluşi în programele Salvaţi Copiii, acestora li s-a cerut să evalueze patru categorii de nevoi/arii de interes (educaţie şi formare profesională, relaţiile cu cei din jur, activităţi şi stare generală de bine), fiecare arie de interes fiind explorată prin intermediul a mai multe întrebări.
La nivel general, cel mai mare punctaj (mediu) a fost acordat următoarelor nevoi:
– Stare de sănătate – să ai o stare de sănătate bună 4.52
– Sigurantă în relaţiile cu ceilalţi – să te simţi în siguranţă în relaţiile cu ceilalţi, acasă şi nu numai (să nu fii expus la violenţă acasă, să nu fii hărţuit pe internet etc.) 4.44
– Acoperirea nevoilor materiale de bază – să ai tot ce îţi trebuie (cum ar fi haine, mâncare) şi să locuieşti într-o casă confortabilă 4.44
– Fericire – să fii fericit 4.43
Cele mai mici punctaje medii au fost acordate participării la activităţi culturale şi ecologice şi accesului la tehnologie şi internet (3.94).
„Copiii care nu-şi au părinţii alături, zi de zi, pentru că aceştia sunt nevoiţi să muncească în alte ţări, simt o responsabilitate crescută şi se tem să nu fie puşi în situaţii în care să le fie afectate siguranţa şi sănătatea. Dincolo de sprijinul socio-economic, ei au nevoie de integrare educaţională, de sprijin emoţional şi de siguranţa că nu sunt singuri, chiar dacă părinţii lor nu sunt acasă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.
Organizaţia Salvaţi Copiii România continuă şi în acest an şcolar programul de sprijin pentru copiii rămaşi singuri acasă în urma migraţiei economice a părinţilor, program care a sprijinit peste 27.000 de copii şi adulţi, dintre care 2.000 doar cu sprijinul Kaufland România, prin activităţi de suport educaţional, emoţional şi social adresate copiilor şi persoanelor în grija cărora au rămas/părinţilor copiilor.
Astfel, copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate împreună cu părinţii lor şi persoanele în grija cărora au rămas din patru judeţe, Dâmboviţa, Neamţ, Tulcea şi Olt, sunt integraţi în programe complexe de sprijin psiho-socio-educaţional, cu sprijinul Kaufland România, fie prin intermediul centrelor de zi ale organizaţiei, fie prin activităţi organizate în diverse localităţi din mediul rural din judeţele respective. Echipele locale formate din psihologi, cadre didactice şi asistenţi sociali oferă servicii beneficiarilor, cu sprijinul voluntarilor implicaţi în program.
– Dâmboviţa – conform studiului naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate realizat de Salvaţi Copiii România în 2022, Regiunea Sud Muntenia care include judeţul Dâmboviţa are cel mai mare procent al copiilor cu părinţi plecaţi din totalul populaţiei de copii, respectiv 20.3% din copiii din regiune (în medie unu din cinci copii), 107.150 de copii. Conform datelor oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, care sunt sub-dimensionate însă, reflectă numărul cazurilor de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate aflaţi în atenţia autorităţilor locale, peste 17% dintre copiii cu părinţii plecaţi din regiune se află în judeţul Dâmboviţa, al doilea judeţ din regiune în ceea ce priveşte acest număr.
– Neamţ – conform studiului Salvaţi Copiii, regiunea de dezvoltare Nord-Est Moldova are cel mai mare număr de copii cu părinţii plecaţi în străinătate din regiunile României. Prin prisma datelor oficiale, aproape 17% dintre copiii cu părinţii plecaţi din regiune se află în judeţul Neamţ, al treilea judeţ din regiune în ceea ce priveşte acest număr.
– Olt – Regiunea Sud-Vest Oltenia avea 44.025 copii în această situaţie, respectiv 13% din copiii din regiune (aproximativ unul din opt copii). În cadrul regiunii, peste 17% dintre copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate sunt din judeţul Olt.
– Tulcea – 57.513 copii, respectiv 12,1% din copiii din regiune (unu din opt copii) aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă peste hotare. În cadrul regiunii Sud-Est, aproape 14% dintre copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate sunt din judeţul Tulcea, conform statisticilor oficiale.
680 de persoane, copii şi adulţi, beneficiază de serviciile programului în cele 4 judeţe în perioada curentă. Asigurarea bunăstării emoţionale a copiilor este obiectivul după care sunt ghidate intervenţiile profesioniştilor implicaţi adresate atât copiilor, cât şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii/părinţilor şi specialiştilor din mediul şcolar şi din domeniul asistenţei sociale care intră în contact cu copiii.
Rezultatele analizei în rândul beneficiarilor programului ne arată că peste trei sferturi dintre copii au o stare emoţională bună şi foarte bună (77%). Pentru a măsura starea de bine a copiilor, s-au folosit cele cinci întrebări din chestionarul WHO5 dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Amploarea fenomenului copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate a făcut necesară dezvoltarea unei reţele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizaţia Salvaţi Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010.
În centrele de zi destinate acestor copii, echipele interdisciplinare formate din psihologi, asistenţi sociali şi cadre didactice oferă servicii de consiliere psihologică şi socială, activităţi de suport şcolar şi activităţi de socializare pentru copii, precum şi activităţi de educaţie parentală, consiliere socială şi îndrumare juridică pentru adulţi.
Programul a fost derulat în Bucureşti şi 18 judeţe: Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea. Doar în 2023, am derulat programe locale în 50 de şcoli din aceste judeţe.
Peste 130.000 de persoane, părinţi, copii şi specialişti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămaşi acasă, respectiv la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării.