Jurnaliștii și cititorii pot nominaliza materiale pentru Premiul Special „Animal Welfare în România” din cadrul celei de-a XIII-a ediții a Premiilor Superscrieri, inițiativă care recunoaște cele mai bune produse jurnalistice ale anului. Nominalizările pot fi făcute de autori sau de cititori până pe 5 aprilie, iar premiul va fi oferit unui material care abordează în profunzime subiecte despre bunăstarea animalelor și felul în care ne raportăm la acestea la nivel instituțional sau de societate.
Acest premiu a fost lansat la ediția a XI-a împreună cu biroul din România al organizației pentru protecția animalelor Humane Society International, pentru a încuraja jurnaliștii să documenteze subiecte care pot genera schimbări, mai ales sistemice, în privința modului în care privim și tratăm animalele.
Nominalizările pot fi făcute în acest formular. Materialul trebuie să fi fost publicat în ultimii doi ani în presa din România.
Premiul are o valoare de 600 de euro, iar printre exemplele de subiecte care pot fi propuse se numără: situația urșilor, braconajul cinegetic, felul în care intervențiile umane afectează viețuitoarele, folosirea de animale în cercetări științifice și testarea de produse, exploatarea abuzivă a animalelor pentru carnea, pielea sau blana lor, cruzimea față de animale (de exemplu, luptele de câini), politici publice existente sau posibile, exemple de proiecte și inițiative de succes din această tematică.
Primele două ediții ale acestui premiu au fost câștigate de materialele: Ferma ilegală de urși din Arad începută în anii ’90 și tolerată de autorități până azi. Instituțiile statului ridică din umeri: „Nu este responsabilitatea noastră” – Cristina Radu, Vlad Chirea foto (Libertatea) în 2022 și de seria „Câini de luptă, returnați proprietarilor” – Sorina Noroc, Maria Ilinca Man, Mădălina Vlăsceanu (TVR Cluj) în 2023.
Înscrierile vor fi jurizate de Andrei Ciurcanu, jurnalist RISE Project & Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).
„Într-o lume în care suntem asaltați de reportaje, investigații și documentare care vorbesc despre corupție, crimă organizată, conflicte armate și criză financiară, tindem să credem că jurnalismul despre bunăstarea animalelor nu-și găsește locul între prioritățile jurnaliștilor. Ar fi o imensă greșeală să cădem în această capcană. Pentru că nu există nicio oglindă mai fidelă a unei societăți decât felul în care acea societate tratează necuvântătoarele. Aceste ființe au nevoie de ajutor, compasiune, dragoste, bunăstare în aceeași măsură ca și oamenii, dar ele nu știu să-și apere drepturile, devenind astfel victimele corupției, traficului, afacerilor ilegale și relelor tratamente. Schimbarea unei societăți se regăsește în educație și comunicare onestă. Când aceste două deziderate vor fi măcar pe jumătate îndeplinite și când societatea va înțelege că animalele sunt partenerii egali ai homo sapiens sapiens, și nu doar niște produse, atunci vom înțelege că bunăstarea animalelor nu este doar despre necuvântătoare, dar despre noi TOȚI”, a afirmat Andrei Ciurcanu, jurnalist RISE Project & Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și jurat al Premiului Special Superscrieri “Animal Welfare în România”.
„Premiul oferit de noi reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse de jurnaliștii români în explorarea aspectelor legate de bunăstarea animalelor. Este important să înțelegem ce înseamnă bunăstarea animalelor. Este o unitate de măsură a decenței noastre: le condamnăm la o viață de suferință și abuz sau înțelegem că avem puterea și responsabilitatea să le oferim o viață demnă, în care le respectăm nevoile și împărțim această lume cu ele, așa cum este normal și natural să fie. Acest premiu este o inițiativă menită să aducă în prim planul discuțiilor tema animalelor și să atragă atenția asupra faptelor noaste și a condiției animalelor din România”, a declarat Andreea Roseti, directorul Humane Society International Europe pentru România.
Tema Superscrieri din acest an este „Cum dă presa de bani, nu doar de urma lor”, subiectul finanțării presei fiind esențial atât în România, cât și la nivel mondial.
Nominalizații ediției vor fi anunțați în luna aprilie, iar la Gala Superscrieri din luna mai vor fi anunțați câștigătorii pentru cele nouă categorii de concurs: Investigație, Reportaj, Opinie, Debut jurnalistic, Presă locală, Audio/podcast, TV&Video-jurnalism, Fotografia anului în media, Civic Influencers.
În plus, vor fi acordate premii speciale pentru „Superscrierea Anului” și „Superscrierea Cititorilor”, „Premiul Juriului” și „Animal Welfare în România”, precum și premii onorifice.
Mai multe detalii despre ediție și înscrieri sunt disponibile pe pagina: https://www.ffff.ro/superscrieri/premiile-superscrieri-editia-xiii/.
Premiile Superscrieri reprezintă o inițiativă independentă lansată în 2011 de Fundația Friends for Friends si peste posibilă doar cu sprijinul unor companii care își asumă susținerea unei prese de calitate, precum partenerii de creștere Bitdefender, Kaufland România, BRD – Groupe Société Générale, FAN Courier, împreună cu susținerea sponsorilor de categorie: Ethical Media Alliance, Povestela, Humane Society International – Europe, DiFine PR, PPC Energy Services.