Andreea Paul atrage atenția privind „prelucrarea datelor” obţinute de ANAF în baza formularelor 088

Andreea Paul atrage atenția privind „prelucrarea datelor” obţinute de ANAF în baza formularelor 088

  • Vocea investitorilor români mici şi mijlocii: „suntem condamnaţi nedrept la faliment de către ANAF”

   Andreea Paul, Prim-vicepreședintele PNL atrage din nou atenția ANAF privind unele măsuri care pot duce foarte  ușor la falimentul firmelor mici și mijlocii, mai ales legat de „prelucrare a datelor” obţinute de ANAF în baza formularelor 088

Vă redau din discuţiile pe care le-am avut în ultimele zile cu investitorii români mici şi mijlocii:

   „Din nefericire, ne-am cam pierdut energia în hărţuiala permanentă legislativă şi birocratică la care suntem supuşi ca firme mici şi mijlocii. Vineri au plecat către multe firme din toată ţara aceste formulare ale ANAF prin care, practic, fără nicio motivare de încălcări ale legii se retrage dreptul de deducere de TVA instantaneu. Vorbim despre firme aflate în deplină legalitate, cu angajaţi, cu taxele plătite la zi. Fără nicio ezitare sau comentarii, executanţii directori regionali ai ANAF semnează aceste condamnări la faliment ale firmelor. Dacă plăteşti la stat TVA de 20%, dar nu poţi deduce TVA plătit pe bunurile şi serviciile achiziţionate nu ai cum să rezişti nicio lună. Cine va plăti pierderile?”

Pe fond, este vorba despre o „prelucrare a datelor” obţinute de ANAF în baza formularelor 088, pe care l-am criticat aspru la începutul acestui an, din cauza căruia am formulat o interpelare parlamentară, am cerut şi organizat audierea preşedintelui ANAF în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, unde ni s-a promis „simplificarea procedurilor formularului 088 în termen de o lună”. Firmele străine au anunţat că cer Comisiei Europene declanşarea procedurii de infringement împotriva României din cauza acestor proceduri excesive. Firmele româneşti le-au completat şi iată rezultatul: invocând „riscurile” pe care calculatorul a fost programat să le evalueze ca fiind prea mari ca firmele să rămână înregistrate ca plătitoare de TVA, le sunt transmise acum „deciziile ANAF privind anularea, DIN OFICIU, a înregistrării firmelor în scopuri de TVA”.

Întreb public reprezentanţii ANAF:

  1. Cine îşi asumă corectitudinea programului?
  2. Cine a verificat că ceea ce a fost presetat în program că fiind ‘risc’ echivalează cu elementele de nerespectare a unei legi şi nu e vorba de erori grave?
  3. Cine îşi asumă condamnarea la faliment a firmelor mici şi mijlocii corecte, care nu au încălcat legea, şi cine va plăti pentru pierderea locurilor de muncă?

Mulţi antreprenori români sunt la capătul puterilor, iar o economie nu se poate dezvolta fără antreprenori.

   Sunt partener de drum al ANAF pentru stabilirea unui cadru economic corect şi simplu fiscal, cu reguli şi legi respectate, dar nu cred că excesele birocratice servesc la bunăstarea românilor sau la şansa firmelor româneşti de a crea locuri de muncă bine plătite.

Firmele mici şi mijlocii au fost obligate ani de zile să suporte concurenţa neloială a firmelor care într-adevăr au evazionat plata TVA-ului. Firmele corecte trebuie sprijinite, iar cele incorecte obligate să se conformeze, nu falimentate!

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare