„România a ajuns lider în Uniunea Europeană la producția de gaze, cu 2,3 miliarde de metri cubi, urmată de Olanda, cu 2,2 miliarde, și de Germania, cu doar 0,9 miliarde de metri cubi. Vă dați seama doar chestiunea asta ce putere de negociere ar trebui să le dea liderilor noștri în discuțiile de la Bruxelles. Dar nu! Rămânem cei mai mari producători, dar și plătim cel mai mare preț pe energie din Uniunea Europeană la valori nominale. Chestiunea asta e extrem de gravă, din mai multe puncte de vedere”, scrie, pe solidnews.ro, consultantul politic Andrei Guşă, candidat SOS România la parlamentare.
„În primul rând, energia e o chestiune de siguranță națională; nu e normal că guvernul Năstase a girat vânzarea acestei resurse vitale pentru viitorul României și ne-a făcut o țară șantajată de puteri străine cu accesul la energie, pe de o parte, pentru că noi avem resurse energetice, noi nu ne comparăm cu alte țări, care nu le au și sunt somate astfel să fie la mâna altora. Deci acesta a fost un mare act de trădare.
Mai mult decât atât, criza energetică prelungită prin care trece România, din mandatul lui Virgil Popescu, dar acum și în mandatul lui Sebastian Burduja, erodează masiv puterea de cumpărare a românilor, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care avem inflația atât de mare. Degeaba cresc guvernele salariul minim tot cu câte 2 lei și cresc mai mult dările la stat față de salariul net, decât ce ia românul în mână, pentru că acestea, de fapt, doar reduc ecartul de scădere al puterii de cumpărare, generată inclusiv de de prețurile exorbitante la energie.
În plus, companiile românești care vor să producă sunt, practic, lăsate în ofsaid cu aceste prețuri la energie, pentru că nu mai pot să fie competitive față de restul firmelor din Uniunea Europeană și este de datoria celor care ne guvernează și a celor care ne conduc să asigure condiții optime pentru firmele românești, mai ales că Dumnezeu ne-a lăsat în țară tot felul de resurse, inclusiv resursa energetică, pe care trebuie s-o folosească românii, nu s-o vândă niște măscărici, niște trădători care ne guvernează pe 2 lei și pentru perpetuarea lor politică. Știm bine că inclusiv companiile care produceau îngrășăminte au trebuit să-și sisteze activitatea anii trecuți, pentru că nu mai puteau să fie competitivi pe piață și, dacă punem și piața bancară, care are cele mai mari dobânzi la credite pentru români, vă dați seama, dacă le luăm cumulat, cam cât de competitivă mai poate să fie o companie în România.
Este esențial să fim independenți, suverani din punct de vedere energetic. Este esențial să ne folosim această resursă pentru români și nu pentru ca străinii să se îmbogățească pe spatele nostru și câțiva șmecheri de la putere să fie lăsați în pace de străini, dar cu prețul vânzării țării. De aceea, în noul legislativ, e esențial să avem forțe politice sau măcar o forță politică în Parlament care să militeze pentru renaționalizarea OMV Petrom, măcar să avem control, pentru că la Petrom mai avem doar 20% acțiuni, pe când firma austriacă deține 51% acțiuni, iar la Romgaz avem doar 70% acțiuni; în ambele cazuri, 25% dintre acțiuni sunt deținute de firme dubioase, al căror acționariat ne este necunoscut. De aceea, în noul Parlament, acest acționariat trebuie făcut public, ca să nu fie niște mafioți necunoscuți care să se joace cu soarta energetică a poporului român. Pe 1 decembrie, votați cu patrioții, dacă vreți un viitor mai luminos!”, scrie Andrei Guşă.