„După comanda Armatei, și controlul spațiului aerian românesc poate trece sub comanda NATO, deci, practic, toată apărarea românească urmează să fie direcționată de NATO. Acesta este ultimul proiect de lege pe care Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, l-a depus în Parlament”, scrie solidnews.ro.
„Lege privind Controlul Spațiului Aerian
“ ………………………………………………………………………………
Art. 7 – (1) În scopul apărării colective, spațiul aerian național al României este integrat în spațiul aerian al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord – NATO, în coformitate cu tratatele la care România este parte
(2) Pentru exercitarea controlului utilizării spațiului aerian național, alături de structuri și mijloace specializate naționale, pot fi întrebuințate structuri și mijloace militare specializate ale NATO și ale statelor membre NATO
(3) Ministerul Apărării Naționale, prin Statul Major al Apărării, poate efectua transferul de autoritate către autoritățile militare desemnate care exercită misiuni specifice pentru controlul utilizării spațiului aerian național, în cadrul Sistemului Integrat de Apărare Aeriană și Anti-rachetă NATO sau în cadrul unor coaliții, pe o durată determinată, în condițiile legii române și ale tratatelor la care România este parte”.
Sper să fie dezbatere publică, preluată de televiziuni, pe acest subiect, dar, înainte de toate acestea, Angel Tîlvăr trebuie să ne răspundă ce se întâmplă și cum se procedează în următoarea situație: după cum bine știm, și Ministrul Apărării polonez, și generalul în retragere al forțelor NATO din Europa, Ben Hodges, a propus ca rachetele și avioanele rusești să fie contracarate și atacate, practic, de pe teritoriul României și al Poloniei, direct pe teritoriul Ucrainei, adică o declarație de război față de Federația Rusă. Ei bine, să luăm scenariul în care o dronă rusească, destinată Ucrainei, cade, din greșeală, pe teritoriul României, fără să provoace daune și neintenționat, dar NATO (pentru că deja NATO va avea comanda forțelor aeriene din România dacă proiectul trece) va considera, ipotetic vorbind, că aceasta este o declarație de război a Rusiei și va decide, în regim de urgență, să contracareze dronele rusești din România, direct pe teritoriul Ucrainei, cu motivația că trebuie să ne apărăm. Ei bine, în situația asta, ce se va întâmpla? Va fi o declarație de război împotriva Rusiei din partea NATO sau din partea României? Asta e întrebarea la care trebuie să răspundă Angel Tîlvăr, pentru că eu cred că va fi a doua situație: Rusia va fi amenințată direct de România și eu cred că se pot antama anumite forțe care să dorească proiectul ăsta, după cum deloc întâmplător o cerea generalul în retragere Ben Hodges, care e o voce foarte importantă în Statele Unite”, spune Andrei Guşă, candidat la parlamentare din partea SOS România.